Denník N

Fico opäť hovoril o pokuse o prevrat a kritizoval Kisku za postoj k Rusku

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ideme rázne ďalej, vyhlásil Robert Fico, ktorý znovu hovoril o akýchsi tlakoch zahraničia a tretieho sektora.

Deň po tom, čo nová vláda Petra Pellegriniho (Smer) získala dôveru v parlamente, sa pred novinárov postavili koaliční lídri v tradičnej zostave. Robert Fico ako predseda Smeru, Andrej Danko ako líder SNS a Béla Bugár ako predseda Mosta-Híd.

Všetci traja sa stretli na koaličnej rade. Nový premiér Peter Pellegrini na brífing neprišiel.

Robert Fico, ktorý po masových a pokojných protestoch musel podať demisiu a rezignovať na premiérsku funkciu, pokračoval vo svojej rétorike z časov, keď bol ešte na úrade vlády. Opäť hovoril o štátnom prevrate.

„Bol tu pokus o normálny prevrat. Budem ešte hovoriť o niektorých súvislostiach v najbližších dňoch,“ povedal bývalý premiér.

Fico sa chce venovať mimovládkam

„Posledné udalosti ukázali, že mediálna sloboda nejde ruka v ruke so zodpovednosťou. Zo dňa na deň sa z úspešnej krajiny stala čierna diera. Odmietam, keď niekto tancuje na hrobe mladých ľudí a zneužíva vraždu na politické ciele,“ vyjadril sa Fico.

Hovoril o tom, že Slovensko je pod tlakom zo zahraničia. Veľkej časti sveta sa podľa neho nepáčilo, keď Slovensko do ústavy presadilo definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy.

„Veľkej časti EÚ sa nepáčilo, keď sme odmietli povinné kvóty,“ povedal. Fico pripomenul aj to, že ďalej odmieta prijatie Istanbulského dohovoru o zastavení násilia na ženách.

Video: Fico, Bugár a Danko po koaličnej rade

Potom prešiel k tvrdeniam o politickom prevrate. „Máme tu ďalšiu tému, ktorou je úloha mimovládok, zahraničia a niektorých ústavných činiteľov v pokuse o štátny prevrat,“ povedal. Opozícii zasa podľa bývalého premiéra ide len o deštrukciu, chaos, kriminalizáciu vládnych politikov. V tom s Ficom súhlasili aj Bugár a Danko.

„Odpustite tí, ktorí si žiadate Sulíka, Matoviča a Kollára vo vláde, ale vám sa musím vzoprieť. Takú vládu si Slovensko nezaslúži. Ďakujem ľuďom, ktorí nám písali, aby sme neodovzdali vládu emotívnym šialencom,“ povedal Danko.

Bugár však odmietol teóriu o prevrate. Povedal, že za protestmi ani mimovládkami nevidí pokusy o štátny prevrat a že je normálne, že koaličné strany majú iný názor.

„Ja podporovať nejaké sprisahanecké teórie nebudem,“ povedal predseda Mosta-Híd. Robert Fico stál aj v tejto chvíli vedľa neho.

Predseda Smeru kritizoval Kisku

Fico tlačovku po koaličnej rade využil na útok na prezidenta Kisku. Nepáči sa mu jeho kritika ministerstva zahraničných vecí, ktoré sa nepridalo k európskym spojencom a nevyhostilo ruských diplomatov po otrave bývalého špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry chemickou látkou, čo podľa Británie spáchalo Rusko.

„Vyzval som všetkých, vrátane pána prezidenta, nech sa ukľudnia. Nebudeme robiť hurá výkriky len preto, že uňho niekto klope na dvere a niečo od neho chce,“ povedal Fico. „Nebuďme ako barany, ktoré idú na bitúnok.“

Fico nechce s Ruskom diplomatický konflikt. „Odmietam rozbíjať štandardné priateľské a veľmi dôležité vzťahy s Ruskou federáciou len preto, že si to želá niekto iný,“ povedal predseda Smeru. „Slovensko je krajina, ktorá je strategicky naviazaná na Ruskú federáciu. Nemali by sme sa len tak z ničoho nič postaviť do tábora krajín, ktoré majú ideologický problém s Ruskou federáciou.“

Expremiéra podporil aj Andrej Danko. „Nie je šťastné, aby nás niektoré štáty posudzovali podľa toho, koľko diplomatov vyhostíme,“ povedal predseda parlamentu.

„Veľká Británia nás hodila cez palubu v Európskej únii a dnes od nás žiada solidaritu. Veľká Británia má veľa domácich úloh, ktoré má splniť. Oceňujem, že sme jedným z dvanástich štátov, ktoré veľmi rozvážne zhodnocujú situáciu.“

Fico odmietol odpovedať na otázku, či zostane poslancom parlamentu, alebo sa svojho mandátu vzdá. Minister práce Ján Richter (Smer) včera povedal, že podľa neho pravdepodobne Fico v Národnej rade nezostane.

„Pozrite sa na moje preferenčné hlasy, ktoré som získal vo voľbách, takúto otázku by ste si ani nemali dovoliť mi dať,“ odpovedal Fico na otázku.

Predseda Smeru sľubuje nový sociálny balíček od roku 2019. „Ideme veľmi rázne ďalej. Ideme hovoriť o obrovskom sociálnom balíku pre slovenskú verejnosť, má byť realizovaný v roku 2019, teda rok pred voľbami.“

Dodal však, že zahraničie ani tretí sektor si podľa neho úspech Slovenska neželajú.

Organizátori protestov: O prevrat ide Ficovi

Dvaja z organizátorov protestov, Juraj Šeliga a Táňa Sedláková, hovoria, že Fico sa snaží svojimi rečami len odvrátiť pozornosť od skutočných problémov.

„Za posledné štyri týždne desiatky tisícov ľudí z celého Slovenských na námestiach ukázali, že chcú slušnú krajinu. Krajinu, kde premiér ani minister vnútra nie sú prepojení na organizovaní zločin alebo korupciu, kde ich nikto nestraší dlažobnými kockami pred Úradom vlády, kde politici rešpektujú jasne a slušne vyjadrený občiansky hlas,“ reagovali.

„Podobné reči pána Fica sú len snahou o odvrátenie pozornosti od reálnych problémov, a to je napríklad odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara, vyšetrovanie vraždy Jána a Martiny a káuz, na ktoré Ján poukázal. Všetkých káuz ktoré má teraz nová vláda bezodkladne riešiť.“

O prevrat podľa nich ide v skutočnosti Ficovi. „Ak sa tu niekto snaží o prevrat, tak je to Robert Fico. Robert Fico s pokusom o prevrat nenávisti a strachu voči slušným ľudom.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie