Denník N

Prešovčania sa zľakli azylového domu pre týrané ženy, boja sa kriminality a neporiadku

Z chátrajúcej bývalej škôlky v prešovskej mestskej časti Šidlovec bude útočisko pre týrané ženy. foto - ZZŽ MyMamy
Z chátrajúcej bývalej škôlky v prešovskej mestskej časti Šidlovec bude útočisko pre týrané ženy. foto – ZZŽ MyMamy

Združenie MyMamy v Prešove buduje azylové bývanie pre ženy v núdzi, pasuje sa však s nevôľou miestnych aj finančnými problémami.

Združenie MyMamy sa už viac ako päť rokov snaží vytvoriť miesto, kde by našli útočisko ženy zažívajúce násilie. Niektorí obyvatelia prešovskej mestskej časti Šidlovec, kde sa má zariadenie nachádzať, ale s bezpečným ženským domom v tejto lokalite nesúhlasia.

V petícii, pod ktorú sa minulý rok podpísalo viac ako tisíc obyvateľov, sa píše, že miestni sa obávajú “nárastu neporiadku, kriminality, výtržností, nárastu hluku a zvýšenej koncentrácie neprispôsobivých obyvateľov v tejto doposiaľ tichej mestskej časti.”

Apolónia Sejková, ktorá stojí na čele projektu, tvrdí presný opak. “Naše klientky nie sú nebezpečné. Sú to veľmi nesebavedomé ženy, ktoré majú často problémy niekam zapadnúť.”

Okrem petície sa na internete šírila aj protestná kampaň. Jej súčasťou bol bilbord s heslom “Deti na Šidlovci potrebujú škôlku, nie budúcu herňu!”. Sejková preto podala trestné oznámenie za ohováranie. “Pripadá mi to úplne hrozné, lebo veľa našich klientiek je v takej zlej situácii aj preto, že ich partneri gamblujú.”

Aby dokázala, že mnohí bezpečný ženský domov v Šidlovci podporujú, zorganizovala petíciu, pod ktorú sa podpísalo viac ako 1300 ľudí.

Bolbord, ktorý bol súčasťou antikampane miestnych obyvateľov.
Bilbord, ktorý bol súčasťou antikampane miestnych obyvateľov. Zdroj – ZZŽ MyMamy

Na krku im visia tisícky eur

Keď v roku 2009 žiadalo združenie MyMamy od mesta priestory pre vybudovanie bezpečného ženského domu, zastupiteľstvo im ponúklo budovu v Šidlovci. Spočiatku sa im nepozdávala, pretože bola v dezolátnom stave. Nakoniec ale súhlasili a uzavreli s mestom nájomnú zmluvu na dvadsať rokov za symbolickú sumu jedno euro ročne.

Okrem núdzového bývania tu chce združenie ženám poskytovať aj psychologické či právne poradenstvo. Už dnes majú asi 300 klientiek, ktorým pomáhajú v zložitých životných situáciách.

Celý projekt bezpečného ženského domu by mal stáť takmer 680-tisíc eur. Väčšina má byť financovaná z Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu. Desatinu zo sumy má ale zaplatiť združenie MyMamy ako spolufinancovanie. “Dúfali sme, že tieto peniaze získame z grantových zdrojov,” vysvetľuje Sejková.

To sa im však nepodarilo. Po protestných petíciách a antikampani už s ďalšou pomocou nepočítajú od mesta ani od samosprávneho kraja. “Kvôli negatívnej publicite nám už zrejme nijako nepomôžu. Celé spolufinancovanie je teraz na našich pleciach,” hovorí Sejková. V apríli tak spustili verejnú zbierku, ktorá má pokryť tieto náklady.

Hovorkyňa mesta Prešov potvrdila, že “v súčasnosti mesto nemá vyčlenené finančné prostriedky na tento účel vo svojom rozpočte.”

V bývalej škôlke už prebiehajú rekonštrukčné práce. Zdroj: ZZŽ MyMamy
V bývalej škôlke už prebiehajú rekonštrukčné práce. Zdroj: ZZŽ MyMamy

Hoci Prešov špecializované ubytovacie zariadenie pre týrané ženy potrebuje, mesto sa o jeho realizáciu veľmi nezaujímalo.

Kým v Bratislave funguje aspoň päť takýchto centier, v celom Prešovskom kraji je pre obete domáceho násilia iba jedno zariadenie, ktoré prevádzkuje práve združenie MyMamy. Čiastkovo potom problém domáceho násilia riešia aj v útulkoch, krízových strediskách a zariadeniach núdzového bývania.

“Bezpečný ženský dom je prvou pomocou pre ženy, väčšinou s deťmi, ktoré nájdu odvahu a silu a odídu od tyrana, aj keď sú na ňom značne ekonomicky a citovo závislé,” hovorí Beáta Horváthová, ktorá pôsobí ako špecializovaný poradca v sociálnej oblasti pre mimovládne organizácie.

Pätnásť rokov pracovala aj v štátnej správe v oblasti sociálnej pomoci, a zdôrazňuje, že bezpečné ženské domovy sú v Prešovskom kraji aj na celom slovensku veľmi potrebné, pretože problematika domáceho násilia stále nie je v rámci sociálnej pomoci a ochrany obetí dostatočne riešená.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny tento projekt finančne podporuje tiež. O problémoch so spolufinancovaním ale vraj nevedia. “Keďže ide o zariadenie, ktoré bude v prospech obyvateliek mesta Prešov, máme za to, že v tomto prípade by mala byť spoluzodpovednosť na samospráve,” odkazuje ministerstvo.

Desiatky tisíc eur by pritom združenie platiť nemuselo, ak by o grant na začiatku iniciatívne požiadalo práve mesto. “Ako mimovládna organizácia sme dosť hendikepovaní, lebo samospráva a VÚC by mali nulové spolufinancovanie. Ich sme ale nijako nevedeli presvedčiť, aby do toho šli, a tak sme sa rozhodli statočne zabojovať sami,” vysvetľuje Sejková.

Tvrdí, že v Bratislave sa podobné združenia nemusia zaťažovať priamou realizáciou týchto objektov. Vybudovanie si totiž na plecia vezme mesto a združenia sa starajú len o ich prevádzku.

Návrh rekonštrukcie budovy.
Návrh rekonštrukcie budovy. Zdroj: ZZŽ MyMamy

Chceli tu komunitné centrum

Miestni obyvatelia ale projekt odmietajú aj preto, lebo mesto v bývalej škôlke pred rokmi plánovalo vybudovať komunitné centrum. Mestská časť Šidlovec je totiž najmä ubytovacou lokalitou a občianska vybavenosť ľuďom chýba.

“Mala to byť nízkopodlažná budova s bezbariérovým vstupom, ktorá mala byť materskou škôlkou a kultúrno-spoločenským zariadením,” vysvetľovala na januárovom zasadnutí mestského zastupiteľstva prešovská poslankyňa Marta Kollárová, ktorá na Šidlovci ženy zažívajúce násilie nechce.

Verejná zbierka pre BŽD v Prešove

  • Prebieha od 1. apríla do 31. decembra 2015
  • Tvárou kampane je herečka Gabriela Marcinková
  • Konečná suma by mala predstavovať 40 000 eur

Viacerí poslanci Kollárovú navyše upozornili na to, že budova je skutočne v dezolátnom stave a na rekonštrukciu a nové komunitné centrum mesto nemá peniaze. Navyše, v prípade, že by združeniu MyMamy vypovedali nájomnú zmluvu, museli by zaplatiť aj vysokú pokutu.

Mestský poslanec Vasiľ Janko na januárovom stretnutí zastupiteľstva tiež poukázal na to, že kampaň proti realizácii domu pre ženy zažívajúce násilie bola vedená veľmi nešťastne. Nie ako túžba po komunitnom centre pre miestnych obyvateľov, ale ako strach z votrelcov a ľudí s problémami.

“Keď teraz povieme, že sme proti tomu, aby tam boli týrané ženy, tak Slovensko sa bude chytať za hlavu, koľko debilov v tom Prešove je. Ako absolútne nechápu, čo to je týrany človek, človek v biede a ako mu nechceme pomôcť,” vysvetľuje Janko, ktorý upozornil na to, že v prípade vypovedania zmluvy by mohla pokuta pre mesto dosiahnuť sumu viac ako 140-tisíc eur.

Sejková vie, že v Šidlovci komunitné centrum chýba. Po rekonštrukcii objektu chcú preto jeho časť poskytnúť miestnym obyvateľom v čase volieb alebo zasadnutí výborov mestskej časti.

Sme príliš ďaleko, nevzdáme to

Chýbajúce peniaze musí združenie zaplatiť do konca roka. V apríli 2015 preto spustilo zbierku, v ktorej by chceli zhromaždiť aspoň 40-tisíc eur. Tvárou kampane sa stala herečka Gabriela Marcinková, ktorá si zahrala jednu z hlavných postáv v slovenskom seriáli o týraných ženách Tajné životy.

Sejková je odhodlaná potrebné financie získať. “Keď bude úplne najhoršie, tak si na seba ako fyzické osoby budeme musieť vziať nejaký ten úver. S mojimi hypotékami už mi ho ale asi nedajú, takže sa zrejme obrátime na našich manželov a partnerov, ktorí majú pre túto našu činnosť úžasné pochopenie,” hovorí o posledných možnostiach Sejková.

Protestné petície a nenávistné kampane ženy zo združenia MyMamy zaskočili. V bývalej škôlke totiž pôvodne malo ísť o ubytovanie s utajenou adresou, kde by sa ženy zažívajúce násilie cítili bezpečnejšie. Kvôli medializácii tohto prípadu to už však nebude celkom možné. Snažia sa preto model špecializovaného bývania trocha upraviť.

Dnes už v dome prebiehajú rekonštrukčné práce. Cez leto by sa mali nasťahovať prvé klientky. “V tejto chvíli rozhodne neprestaneme stavať, lebo už sme tak ďaleko, že sa to nedá zastaviť,” dokončila Sejková.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie