Denník N

Scenáristka dokumentu o týraných mužoch: Nikto im neveril, prvýkrát prehovorili až u nás na kameru

Foto – ceskatelevize.cz
Foto – ceskatelevize.cz

Kateřina Kovářová z Českej televízie spolu so svojím tímom minulý rok uviedla dokument o týraných ženách Z lásky nenávist. Jeho druhý diel mapuje oveľa menej známy fenomén: mužov bitých, urážaných a ponižovaných ženami.

Päť žienštyria muži v dokumentoch scenáristky Kateřiny Kovářovej a režiséra Romualda Štěpána Roba opisujú svoje vzťahy s násilnými partnermi a partnerkami. Hovoria o fyzickom, psychickom a sexuálnom násilí, o bitkách, pri ktorých im išlo o život, o strachu, či o tom, ako im nikto nechcel veriť a ako trpeli ich deti.

Kateřina Kovářová (1974) vyštudovala muzikológiu, od roku 2000 pracuje v Českej televízii, kde sa v roku 2015 stala vedúcou produkcie. Dokumentom Z lásky nenávist 1 a 2 robila produkciu a scenár.

Prečo ste si vybrali tému domáceho násilia?

Je to téma, ktorá má veľmi široký sociálny rozmer a Česká televízia sa mu doteraz širšie nevenovala. V roku 2017 sme vysielali film Z lásky nenávist o domácom násilí na ženách, 27. marca to bol druhý diel, o domácom násilí na mužoch. Na budúci rok sa zameriame na seniorov.

Myslíte na starších ľudí týraných vlastnými potomkami alebo v domovoch dôchodcov či podobných zariadeniach? 

Ide o seniorov z oboch kategórií, teda tých, čo sú týraní potomkami, aj tých integrovaných v rôznych zariadeniach.

Ako ste hľadali respondentov a respondentky? Ľudia sa vám ozývali sami?

Česká televízia podala prostredníctvom obrazovky výzvu. V roku 2015 sa nám prihlásilo viac ako 250 žien, vlani vyše 60 mužov. Z nich sme potom vybrali našich respondentov.

Možno je to predsudok, ale predpokladám, že muži boli asi menej ochotní prehovoriť, lebo predsa len povedomie o domácom násilí na mužoch je menej rozšírené.

Áno, muži mali väčší problém so zverením sa. Ale bolo to skôr pre to, že väčšina z nich o násilí hovorila vôbec prvýkrát. Ženy sa predsa len niekomu predtým zverili. Kamarátke, psychológovi alebo terapeutovi, rodičom. Všetky navštívili krízové alebo intervenčné centrum. Muži, ak sa vôbec pokúsili zveriť, takmer na sto percent narazili na nedôveru.

Tým mužom ľudia neverili preto, lebo si nevedia predstaviť, že žena by mohla muža fyzicky aj psychicky premôcť?

To je veľmi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Vzťahy

Kultúra, Rodina a vzťahy, Veda

Teraz najčítanejšie