Denník N

Platy rastú pomaly, demokracia upadá rýchlo. Osem rokov Orbánovho Maďarska v grafoch

12 grafov o tom, ako sa za Viktora Orbána zmenilo Maďarsko, a jeden, ktorý hovorí, že znova jednoznačne vyhrá voľby.

1. Ekonomika krajiny

Ekonomika Maďarska (meraná cez HDP na obyvateľa) bola dlho takmer rovnaká s tou slovenskou. Odskočili sme im po roku 2005, keď Slovensko rýchlo rástlo, naopak, Maďarsko sa zmietalo v škandáloch ľavicovej vlády.

Viktorovi Orbánovi, ktorý sa znova k moci dostal v roku 2010, sa nepodarilo dobehnúť stratu, naopak, krajinu v tomto ukazovateli dobehlo Poľsko. Podľa rebríčkov Svetovej banky či Medzinárodného menového fondu ho už tesne predbehlo.

„Tempo rastu bolo väčšinou za priemerom V4, s výnimkou pár štvrťrokov. Posledné roky boli relatívne dobré pre maďarskú ekonomiku (nízke medzinárodné úrokové sadzby, výhodné medzinárodné podmienky obchodu, lacná ropa a silný dopyt z Nemecka) – ale rovnako dobré boli aj pre iných z regiónu,“ hovorí pre Denník N ekonóm Péter Ákos Bod.

Krátko po páde komunizmu bol ministrom financií (1990 – 1991), vzápätí guvernérom Maďarskej centrálnej banky (1991 – 1994), neskôr bol poradcom Orbána (1998 – 2000), teraz pôsobí ako ekonóm na Korvínovej univerzite a v Maďarskej akadémii vied. 

Maďarsko zasiahla silno kríza v roku 2009.  Po nej v roku 2011 sa Orbán snažil posilniť rast nárastom výdavkov.

„Dostal sa do sporu s EÚ, cúvol a ďalší rok prišla recesia. Po tom vláda spĺňala pravidlo o deficite 3 percentá HDP.  Dôsledkom toho sa dlh a deficit Maďarska výrazne zlepšili. Ale znížil sa rating krajiny a niektorí investori sa vyhýbali maďarskej ekonomike. Aby vyrovnala straty, maďarská vláda sa snažila míňať toľko eurofondov, koľko je len možné, niekedy bez ohľadu na racionálnosť výdavkov,“ dodáva Bod.

2. Koľko zarábajú bežní ľudia

Americký prezident Ronald Reagan sa v prezidentskej debate v roku 1980 spýtal ľudí, či sa majú lepšie ako pred štyrmi rokmi. Väčšina to tak necítila, a aj preto Reagan vyhral voľby.

Je otázka, ako by dnes odpovedali Maďari. Podľa štatistík Eurostatu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Voľby v Maďarsku

Svet

Teraz najčítanejšie