Denník N

Pellegrini v praxi alebo škandál bábkovej vlády

Nový vládny kabinet Petra Pellegriniho. Foto N – Tomáš Benedikovič
Nový vládny kabinet Petra Pellegriniho. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nová vláda predviedla schopnosť cestovať v čase.

Autor je publicista, v rokoch 2010 až 2012 bol poradcom Ivety Radičovej

To, že sa vláda stotožnila s programovým vyhlásením z roku 2016, je logické. Lenže nedať si ani tú námahu, aby z textu spred dvoch rokov odstránila už prijaté riešenia a najmä záväzky vzťahujúce sa k rokom 2016 a 2017, je hrubý cynizmus.

Pellegrini ako nový premiér sa na to jednoducho vykašlal. Môže mať potom takáto vláda a jej premiér dôveru, keď si z nás robia dobrý deň? Nič na tom nemení ani fakt, že vláda dokument schválila s pripomienkami. Podstatné je, že skopírovaný text premiér predložil na rokovanie vlády a následne poslancom do parlamentu.

Ako si máme vysvetliť skutočnosť, že v roku 2018 „vláda urobí všetko potrebné, aby zaistila úspešný a bezpečný priebeh predsedníctva SR v Rade Európskej únie v druhej polovici roku 2016“? To si Pellegrini nevšimol, že predsedníctvo už máme za sebou? Alebo že „vláda si uvedomuje dôležitosť reformy OSN aj v kontexte slovenskej ambície predsedať 72. Valnému zhromaždeniu OSN v rokoch 2017 – 2018“? Nevšimol si korunný princ Smeru, že voľby predsedu Valného zhromaždenia OSN na toto obdobie sa už konali?

Podobne aj v oblasti cestovného ruchu vláda deklaruje „záujem využiť predsedníctvo SR v Európskej únii ako jeden zo spôsobov prezentácie Slovenska ako turisticky atraktívnej a bezpečnej destinácie, ktorá dokáže zaujať“. Predsedníctvo sme ešte asi nemali.

Pellegrini sa snažil navodiť dojem, akoby problematické boli iba

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Komentáre

Teraz najčítanejšie