Denník N

Kim Čong-un má za sebou prvú cestu do zahraničia. Do Číny prišiel v opancierovanom vlaku

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Severokórejský diktátor dal návštevou Pekingu najavo, že si cení spojenectvo s Čínou.

V nedeľu do Pekingu prišiel dlhý zelený vlak. Mal 21 vozňov, zastreté okná a bol opancierovaný. Aj preto sa pohybuje pomaly, podľa Juhokórejčanov dokáže ísť rýchlosťou maximálne 60 kilometrov za hodinu.

Že sa deje niečo veľké, nasvedčovali aj prísne bezpečnostné opatrenia. Polícia uzavrela cesty a novinárom zakázala fotiť dlhú kolónu áut, ktorá zo stanice viezla severokórejskú delegáciu.

Čínski cenzori dokonca mazali príspevky o vlaku a Kim Čong-unovi na sociálnych sieťach a blokovali internetové vyhľadávače.

Až v stredu sa potvrdilo, že vo vlaku, ktorý minulosti využívali jeho otec aj starý otec, naozaj sedel Kim Čong-un. V tom čase bol už späť v Pchjongjangu. Severokórejský diktátor tak má za sebou prvú verejne známu zahraničnú návštevu od roku 2011, keď vo funkcii nahradil svojho otca.

Prečo išiel Kim do Číny?

V tom istom roku bol v Pekingu aj Kim Čong-il. Ten mal údajne strach z lietania a na zahraničné cesty preto využíval opancierovaný zelený vlak. Rovnaký spôsob teraz zvolil aj jeho syn, ktorý do Pekingu prišiel aj s manželkou a poradcami.

Prečo navštívil Čínu v čase, keď sa KĽDR pripravuje na aprílový samit s Južnou Kóreou a na spadnutie je stretnutie s Trumpom? Čína je dlhodobo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Severná Kórea

Svet

Teraz najčítanejšie