Denník N

Slovensko stiahne veľvyslanca z Moskvy. Nestačí to, hovorí aj prezident Kiska

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák na Bezpečnostnej rade. Foto N - Tomáš Benedikovič
Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák na Bezpečnostnej rade. Foto N – Tomáš Benedikovič

Podľa šéfky zahraničného výboru NR SR sa slovenská diplomacia nejednoznačnými krokmi dostala sama pod tlak. Danko slovenskú diplomaciu chváli.

Za Veľkú Britániu sa postavilo už 18 krajín EÚ, ktoré sa rozhodli, že vyhostia ruských diplomatov na znak solidarity po útoku v Salisbury. Slovensko sa k tomu neodhodlalo ani po kritike prezidenta Andreja Kisku, ktorý túto tému otvoril na stredajšom zasadnutí Bezpečnostnej rady.

Po jej rokovaní vystúpil slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák s tým, že Slovensko na neobmedzený čas stiahne z Moskvy svojho veľvyslanca a ďalšie kroky prehodnotí podľa vývoja situácie. Tiež naznačil, že rozhodovanie o vyhostení diplomatov sa rieši na politickej úrovni.

Proti tomu kroku otvorene vystupuje strana SNS či predseda Smeru Robert Fico.

Video: Lajčák oznamuje stiahnutie veľvyslanca z Ruska
(autorka: Monika Tódová)

Lajčák nepripojenie sa k spojencom a krajinám V4 bráni slovami, že Slovensko už razantne odsúdilo útok nervovým jedom v Salisbury, po ktorom ležia v bezvedomí bývalý ruský agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julia.

Slovensko podľa neho tiež podporilo vyhostenie siedmich ruských diplomatov z centrály NATO.

„Berieme situáciu veľmi vážne a vyhodnocujeme ju. Povolali sme ruského veľvyslanca, aby nám vysvetlil otázky, ktoré máme. A využil som Bezpečnostnú radu, aby som informoval o najnovšom vývoji a ako ďalší krok navrhol povolanie nášho veľvyslanca z Ruska,“ povedal Lajčák.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Otrava Skripaľa

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie