Denník N

Prevrat sa deje len vo Ficovej hlave. Nerieši ho Bezpečnostná rada, nevedia o ňom ani ministri

Peter Pellegrini a Robert Fico. Foto – TASR
Peter Pellegrini a Robert Fico. Foto – TASR

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák hovorí, že na prevrat sa treba pýtať Roberta Fica, on o ňom nevie.

„Bol tu pokus o normálny prevrat. Budem ešte hovoriť o niektorých súvislostiach v najbližších dňoch,“ povedal bývalý premiér a predseda Smeru Robert Fico v utorok o veľkých protestoch proti vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a o politickej kríze, ktorá viedla až k demisii Fica.

V stredu ráno zasadala Bezpečnostná rada, o žiadnom prevrate sa však na nej nehovorilo. Nevedia o tom ani minister vnútra Tomáš Drucker alebo minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (obaja nominanti Smeru).

Lajčák: Problémy na Slovensku sú naše vnútorné problémy

„Nie, nebolo to témou Bezpečnostnej rady. Neviem, prečo by som mal komentovať vyjadrenia pána Fica, pýtajte sa jeho, čo si myslí, ja som sa svojho času vyjadril, že problémy, ktoré sú na Slovensku, sú naše vnútorné problémy,“ vyhlásil Lajčák.

„Máme tu ďalšiu tému, ktorou je úloha mimovládok, zahraničia a niektorých ústavných činiteľov v pokuse o štátny prevrat,“ tvrdil však v utorok Fico a nadviazal tak na svoje reči o zasahovaní finančníka Georgea Sorosa do diania na Slovensku.

Predseda Smeru sa prvýkrát po dlhých rokoch zasadnutia Bezpečnostnej rady nezúčastnil – ako poslanec už nepatrí medzi osoby, ktoré do nej patria. Naposledy sa tento orgán pod jeho vedením stretol 9. marca pred druhým pochodom Za slušné Slovensko, keď sa rada zaoberala bezpečnostnými rizikami spojenými s pochodmi.

Fico vtedy ukazoval fotografie dlažobných kociek, ktoré našli neďaleko úradu vlády a varoval, že „môže dôjsť k viacerým konfrontáciám, či k útokom na verejné budovy“. Nič také sa na tomto pochode nestalo, k neveľkej hŕbe kociek sa prihlásili dvaja občania, ktorí povedali, že si ich tam odložili po rekonštrukcii dlažby na Námestí slobody, aby neskončili v odpade. 

Drucker: Nemám pocit, že by nás ovládala tretia moc

„Adresujte jemu otázky, ja som sa vyjadril viackrát, ja si nemyslím, že sme v súčasnosti v situácii, keď by som mal pocit, že sme ovládaní nejakou treťou mocou. Nedisponujem takými informáciami, nezískal som ich ani z prostredia Bezpečnostnej rady. Ja takú informáciu nemám,“ vyhlásil minister vnútra Tomáš Drucker.

„O tom sme sa na Bezpečnostnej rade nebavili,“ povedal aj minister hospodárstva Peter Žiga. Na otázku, že asi ten prevrat teda nie je taký vážny, sa zasmial a povedal, že to nebude komentovať.

Ficove sprisahanecké teórie odmietol ešte v utorok predseda Mosta-Híd Béla Bugár. „Ja podporovať nejaké sprisahanecké teórie nebudem,“ povedal po koaličnej rade na tlačovej konferencii v prítomnosti šéfa Smeru.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie