Denník N

Pavol Pavlis – nenápadný, verný, bohatý a už aj odvolaný

Foto – TASR
Foto – TASR

V Smere sa o Pavlisovi roky hovorí ako o človeku, ktorý je priamo premiérov. Odvolávanie pre prepojenie na schránkovú firmu súdiacu sa so štátom o viac než 60 miliónov eur vo februári ešte ustál. Upratovací biznis pre rodinného príslušníka už nie.

Pred dvoma mesiacmi sa opozícia pokúsila Pavla Pavlisa odvolať za jeho prepojenie na firmu Port Service Bratislava, ktorá sa súdi so štátom o odškodné viac než 60 miliónov. Neúspešne. V kauze, na ktorú upozornila blogerka Veronika Remišová, Smer svojho ministra hospodárstva podržal.

Argumenty o tom, že Pavlis nestratil väzby na majiteľov firmy Port Service, ktorí sa zaregistrovali na schránkovú firmu v Karibiku, vtedy ešte vládna strana odmietla brať na vedomie. Po dvoch mesiacoch sa situácia zmenila a Pavlis na ministerstve končí pre upratovací tender.

Po necelom roku o jeho konci rozhodol Robert Fico, ktorý ho do politiky vytiahol.

Ficov človek

Do Národnej rady sa Pavlis dostal v roku 2006 ako človek, ktorému verí zakladateľ strany Robert Fico, a tiež ako zámožný podnikateľ. Na kandidátke bol na pätnástom mieste a až za ním boli mnohí už vtedy top politici Smeru.

Kde sa vzal? V sídle Smeru sa začal objavovať zhruba dva či tri roky po jeho založení – teda v čase, keď sa SDĽ, ktorej členom bol rovnako ako Fico, zlučovala so Smerom.

Médiá neskôr špekulovali, či nejde o človeka od Andreja Babiša, keďže s ním bol v deväťdesiatych rokoch vo firme Port Service  Bratislava. Pavlisovi stranícki kolegovia ho s Babišom nespájajú.

Babišovmu Duslu Šaľa však za druhej vlády Roberta Fica priklepol štát daňovú úľavu 60 miliónov eur.

V strane ho považujú za nominanta Roberta Fica, keďže ho do strany doviedol ako známeho z minulosti. To, že mu premiér  dôveruje, potvrdzuje aj to, že ho navrhoval v roku 2002, ešte za Dzurindovej vlády, na šéfa NKÚ za opozíciu.

Upratoval Bratislavu

Médiá Pavlis príliš nezaujímal, v parlamente ani na ministerstve nikdy nevytŕčal. Vedelo sa o ňom, že má upratovaciu firmu Inexsys (teraz Vepos), ktorá mala zákazky v Bratislave za niekoľko miliónov eur.

Bulvár občas zaujal súkromným životom, keďže je tretíkrát ženatý, má dvojičky a jeho manželka má o dvadsať rokov menej než on.

Pavlis je bohatý človek. V poslednom priznaní verejného funkcionára z roku 2013 uviedol okrem poslaneckého platu aj iné príjmy vo výške 42-tisíc eur. Peniaze mu zrejme tiekli z firmy Port Service.

V roku 2010 to bolo 86-tisíc „iných príjmov“ a rok predtým to bolo dokonca 703-tisíc eur. V roku 2009 sa tak stal najlepšie zarábajúcim verejným funkcionárom a predbehol aj Jána Počiatka.

Ministrom už pred menovaním?

Na vrchol kariéry sa Pavlis dostal pred necelým rokom, keď sa stal ministrom hospodárstva. Už v čase, keď ministerstvo riadil nestraník Tomáš Malatinský, sa ako o skutočnom ministrovi hovorilo o štátnom tajomníkovi Pavlisovi. Keď v júli 2014 Malatinský podal demisiu, na ministerstve vnímali vymenovanie Pavlisa ako „logický krok“.

Prvý vážny problém mal až so sporom o 60 miliónov eur pre Port Service Bratislava. Spor s Fondom národného majetku (FNM) sa ťahá od roku 2002. Práve v tomto roku Fico navrhol Pavlisa za člena dozornej rady Fondu národného majetku a Pavlis mu podal čestné vyhlásenie, že nevykonáva činnosť, ktorá by bola v rozpore so záujmami FNM.

Kandidátmi na nového ministra hospodárstva sú aj dvaja súčasní štátni tajomníci Miroslav Obert a Rastislav Chovanec.

uradnici

[poll id=“77″]

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie