Denník N

Rošková brala dotácie aj na letisko. Matečná s Kožuchom vinia výskumníkov, podozrenia siahajú vyššie

Letisko v Trhovišti a ministerka Matečná so šéfom PPA Kožuchom. foto - GSAA a tasr
Letisko v Trhovišti a ministerka Matečná so šéfom PPA Kožuchom. foto – GSAA a tasr

Praktiky firmy exposlankyne Smeru Ľubice Roškovej ukázali diery v systéme agrodotácií. Najlepšie informácie o tom, na ktoré pozemky nikto nežiadal agrodotácie, a najrýchlejší prístup ku všetkým žiadostiam o dotácie mali v PPA.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) a jej podriadený a šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch vinia zo zlyhania pri prideľovaní dotácií firme bývalej poslankyne Smeru Ľubici Roškovej štátnych výskumníkov z ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy.

V skutočnosti dnes nie je vôbec jasné, kto firme „pomáhal“, odkiaľ mohli informácie uniknúť – a Matečná s Kožuchom obviňujú podriadených výskumníkov v situácii, keď nedokázali, že problémy nesiahajú až k nim samým.

Najviac informácií o žiadostiach a dotáciách má Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) a tam sa aj dejú najdôležitejšie rozhodnutia. Hovorili sme o tom s niekoľkými odborníkmi, ktorí systém farmárskych dotácií detailne poznajú.

Brali dotácie na letisko, asfalt aj záhrady

Na praktiky eseročky Gard premenovanej na Agro Porúbka upozornil Andrej Bán v reportáži v Denníku N.

Firma Agro Porúbka získavala priame farmárske platby aj na pozemky, kde v skutočnosti stálo parkovisko alebo šlo o cudzie záhradky a menšie vinice za rodinnými domami. Matečná pri týchto už známych prípadoch hovorí o podozrení zo subvenčného podvodu, vyšetrovanie pripravuje aj generálna prokuratúra.

Ďalším absurdným miestom, na ktoré dostávala Roškovej firma dotácie, je malé dedinské letisko v obci Trhovište pri Michalovciach.

Letisko v Trhovišti, na ktoré brala firma Ľubice Roškovej dotáciu.

Ide o letisko na okraji obce určené pre malé lietadlá na letecké práce v poľnohospodárstve, napríklad rozprašujúce pesticídy. V registri Dopravného úradu je pri ňom poznámka „nepoužiteľné“. Podľa štátneho katastra ide o zastavané plochy a na tie nie je možné brať agrodotácie.

V bezprostrednej blízkosti letiska je orná pôda súkromných majiteľov, okolo sú veľké polia. Na tie berie dotácie miestne Roľnícke družstvo Trhovište.

To, že Roškovej firma Agro Porúbka (vedená pod starým názvom Gard) si na dotácie vybrala plochu letiska, pôsobí podozrivo. Presne to zapadá do jej „biznismodelu“ – vypýtať si agrodotáciu na plochy, s ktorými nemá nič spoločné, patria niekomu inému a ani nespĺňajú podmienky, aby na ne peniaze pre poľnohospodárov šli – môže si totiž byť istá, že si na túto pôdu nevypýtal dotáciu nik iný a na podvod sa tým pádom len tak ľahko nepríde.

Rošková povedala televízii Markíza po otázkach na letisko, že sa nechce vyjadrovať a že viac povie až po tom, keď bude mať výsledky kontroly svojich dotácií.

Čo sú chyby a nejasnosti systému agrodotácií

  • V mapách sú chyby, umožnili pýtať si dotácie aj na plochy, ktoré nik neobrába ani nemôže obrábať.
  • Dotácie brali aj na cudzie pozemky, ktoré neobrábali.
  • Možné úniky informácií. Odkiaľ žiadatelia vedeli, na ktoré cudzie plochy im neprídu?
  • Ako fungoval systém kontrol? Vedeli niektorí farmári o kontrolách vopred? Vyhýbali sa niektorým firmám?
  • Ako kontrolovali žiadateľov pred prechodom na web, keď boli mapy len na papieri?
  • Prečo majú veľkí farmári výhodu pred malými a môžu ich vydierať dierami v systéme?

Keď je v mape aj pozemok, ktorý tam nemá byť

Prípad letiska je ďalším dôkazom, aké diery sú v štátnom systéme agrodotácií. Najskôr sa pozrieme, ako je možné, že si vôbec niekto môže pýtať dotácie na miesta, na ktorých to pravidlá neumožňujú.

Rok 2017 bol mimoriadny tým, že systém máp pre agrodotácie prechádzal na web a prekresľovali doň pozemky a polia. Práve v tomto roku mohla aj Roškovej firma využiť jeho nedokonalosti.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Kauza Dobytkár

Koaličná kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie