Denník N

Na boj proti systému nepotrebujete protestsongy

David Byrne. Foto - Nonesuch Records
David Byrne. Foto – Nonesuch Records

David Byrne na albume American Utopia ukazuje, že nie je len hudobník, ale hlavne občan.

Keď prechádzate terapiou, potrebujete príležitosti na to, aby ste sa rozveselili, hovorí smerom k publiku zachovalý šesťdesiatnik s bielymi vlasmi. A zvonivo sa zasmeje. Sympatický pánko na pódiu je hudobník David Byrne a práve začína jednu z prednášok svojho cyklu Reasons to Be Cheerful (Dôvody byť veselý). Príčina „blbej“ spoločenskej nálady je jasná – v Amerike je to zúrenie trumpizmu, no rozčarovanie z vládnych garnitúr a ich spôsobov možno pozorovať naprieč glóbusom, vrátane Slovenska. Byrneho aktuálnou reakciou na túto náladu je jeho nový album American Utopia. Otázka znie: môže pop pohnúť spoločnosťou?

Skomponovať utópiu

Amerika čaká na nejakú správu. Robotický hlas rýchlo seká tieto slová do nervózneho rytmu, v pozadí škrípe gitara, zo zákutí vyliezajú podivné zvuky a ruchy. Nachádzame sa na začiatku jedného z najzaujímavejších albumov osemdesiatych rokov – My Life in the Bush of Ghosts od kreatívnej dvojice David Byrne a Brian Eno. Je rok 1981, do úradu nastupuje Ronald Reagan, studená vojna kulminuje. Duo hudobníkov pretavuje spoločenský pocit do rytmickej nálože, ktorá čerpá z afro beatu i hip hopu a prekladá ho hlasovými samplami, elektronikou a melódiami Blízkeho východu. Svet je džungľa.

V roku 2018 Amerika opäť čaká na nejakú správu. Ideálne pozitívnu. Po období obamovského upokojenia tu máme opäť vybočenie do neznáma, o ktorého dôsledkoch sa denne diskutuje. Otázka je, ako reagovať a zaujať postoj. Odpoveďou Davida Byrnea je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie