Denník N

Demokracia podľa Danka: ľudí má politika zaujímať len pri voľbách

Slovensko je neslušný štát práve preto, lebo sa príliš veľa občanov správa podľa Dankovej predstavy.

V posledných týždňoch šéf SNS v reakcii na protivládne demonštrácie niekoľkokrát verejnosti predstavil svoje názory na správne fungovanie politiky. O schopnosti Andreja Danka chápať princípy modernej demokracie si asi nikto súdny ilúzie nerobí. Jeho opakované výzvy, aby organizátori protestov vstúpili do politiky, aby vstúpili do politických strán alebo založili nové, však stoja za pozornosť už len preto, lebo nejde iba o Dankove bludy.

Predstava, že politika je vec politikov a nikto iný im do toho nemá čo hovoriť, je práve medzi stredoeurópskymi politikmi veľmi rozšírená. Bývalý český prezident Václav Klaus napríklad podporil Viktora Orbána a Roberta Fica v ich boji proti Georgeovi Sorosovi a svoju hlavnú výhradu voči americkému miliardárovi formuloval jednoducho: „On je človek, ktorý nerešpektuje politické strany“.

Klaus bol vždy známy hlbokým odporom k občianskej spoločnosti, mimovládnym organizáciám a v podstate proti akejkoľvek občianskej angažovanosti. Na rozhodovanie o veciach verejných podľa neho majú monopol politické strany, ešte presnejšie šéfovia strán, a všetci ostatní majú čušať.

Na Sorosovi Klausovi vždy najviac prekážalo, že tento monopol neuznáva. Niežeby Soros nerešpektoval politické strany, len si myslí, že demokracia môže fungovať iba vtedy, ak aj strany majú svoju protiváhu. Preto podporuje občiansku spoločnosť a nezávislé médiá, aby kontrolovali politickú moc, vstupovali do verejného života a mali svoj legitímny podiel na politickom rozhodovaní.

Podľa Klausa má byť občan aktérom politického života v demokracii len raz za štyri roky ako volič a Danko si myslí to isté. Na konci svojej tlačovky 12. marca vysvetľoval, že „ľudia potrebujú pracovať, nie riešiť tieto veci, ľudia sa majú v normálnom štáte zaoberať politikou, len keď sú parlamentné voľby“. Na vstup do politiky vyzval dokonca aj novinárov.

Danko jednoducho nechápe – alebo sa tvári, že nechápe (oboje mu ide obdivuhodne dobre) –, že dokonca ani v parlamentnej demokracii to nie je len o stranách. Strany sú dôležitou zložkou demokratického systému, ale len jednou z jeho zložiek. Ak by získali monopol na rozhodovanie a zostali bez kontroly ostatných aktérov systému, zákonite sa to skončí zle.

Rovnako dôležitou súčasťou systému sú novinári, občianski aktivisti, prezident alebo nezávislí sudcovia a angažovaní občania. V demokracii majú aj oni svoje vlastné úlohy, nemusia nutne vstupovať do strán, aby ich mohli splniť a naopak, nedokážu ich splniť, ak si od strán nezachovajú patričný odstup.

Slovensko sa stalo neslušným štátom práve preto, lebo sa jeho občania správali podľa Dankovho ideálu a o politiku sa zaujímali maximálne tak v čase volieb. Dankovi síce takíto občania veľmi vyhovujú, ale to len dokazuje, že jeho záujmy a záujmy Slovenska sú diametrálne odlišné.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

SNS

Komentáre

Teraz najčítanejšie