Denník N

Pašeráci ľudí sú ako cestovné kancelárie s ponukou smrti

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Pašovanie ľudí cez Stredozemné more sa stalo výnosným biznisom. Začína sa tisícky kilometrov od afrického pobrežia.

Predstavte si, že chcete ísť na dovolenku k moru.

Viete, kam chcete ísť, ale neviete, ako sa tam dostať. Preto existujú cestovné kancelárie, ktorým za cestu zaplatíte, a ony už za vás vybavia všetko potrebné. Na rovnakom princípe fungujú aj pašeráci migrantov.

Na komfort však zabudnite. Za cestu síce zaplatíte celý svoj majetok, no najskôr prejdete cez ruky niekoľkých pašeráckych skupín, niekoľko mesiacov budete pracovať ako otrok a potom vás prinútia nastúpiť do deravej lode, ktorú vedie kapitán, ktorý sa nikdy predtým neplavil.

Chcete sa sťažovať? Môžete skončiť s guľkou, utopený v mori, alebo vyhodený z nákladiaku počas cesty púšťou. Takto vyzerajú vyhliadky pre tisíce ľudí, ktorí sa rozhodli ujsť pred biedou a vojnou z afrických a blízkovýchodných krajín.

Nejde o hlupákov

Práve proti takýmto „cestovným agentom“ chce bojovať Európska únia. Európski ministri zahraničia a vnútra sa v pondelok dohodli na spustení vojenskej operácie, počas ktorej chcú zničiť pašerácke lode.

„Pôjde o systematickú snahu zachytiť a zničiť ich plavidlá. Poziívne skúsenosti z boja proti somálskym pirátom by nám mali slúžiť ako príklad,“ povedala podľa denníka Guardian Európska komisia.

No experti na migráciu a organizovaný zločin upozorňujú, že budú bojovať proti medzinárodnej mafii. A že európski lídri možno ani nevedia, proti komu vlastne idú bojovať.

„Sú to podnikatelia, nie hlupáci. Pašeráci sú ľudia, ktorí nikdy nespia a celý deň trávia premýšľaním nad tým, ako preniknúť do Európy. Čítajú noviny, študujú európske zákony, zisťujú, čo robí Frontex (únijná pohraničná služba, pozn.). Pravdepodobne si prečítajú aj tento článok,“ povedal pre BBC Giampaolo Muscemi, taliansky novinár, ktorý dva roky od pašerákov zbieral príbehy do svojej knihy.

Pašovanie ľudí je veľmi lukratívny biznis. Za miesto na nestabilnej lodi, ktorá sa často na európske pobrežie ani nedostane, musia migranti zaplatiť v priemere tisíc dolárov. No najskôr sa na africké pobrežie musia dostať.

Cesta do Líbye, odkiaľ dnes do Európy prichádza najviac utečencov, stojí ďalšie stovky dolárov. Len minulý rok takúto cestu absolvovalo viac ako 170-tisíc ľudí.

Ak na to migranti nemajú, donútia ich pašeráci za cestu zaplatiť prácou.

„Mnohí migranti museli pre pašerákov pracovať v Sabhe (mesto na juhu Líbye, pozn.) a takmer všetci strávili určitý čas v Tripolise, aby si zarobili na cestu do Európy,“ tvrdí štúdia Mierového inštitútu Spojených štátov, think-tanku amerického Kongresu. Niektorí utečenci takto museli pred cestou do Európy pracovať aj dva roky.

Zatýkajú len malé ryby

Podľa denníka Wall Street Journal navyše pašeráci „agresívne propagujú“ svoje služby budúcim migrantom už v ich krajinách. Sýrčanom či ľuďom v západnej Afrike sa snažia nahovoriť, že súčasný chaos v Líbyi je pre nich jedinečnou šancou dostať sa do Európy.

„Pašovanie ľudí je na trhu široko vyhľadávanou službou a ja tieto služby poskytujem. Nie som zločinec,“ povedal pre denník Guardian jeden zo šéfov pašeráckej siete v Líbyi.

Potrestať ľudí ako on je však prakticky nemožné. Ak sa napríklad talianskej polícii podarí odchytiť loď aj s pašerákmi, väčšinou ide len o malé ryby. Ich šéfovia medzitým žijú obklopení luxusom na africkom pobreží.

Tak ako Ermias Ghermay a Mered Medhanie, ktorí sú podľa talianskych vyšetrovateľov zodpovední za tragédiu z októbra 2013, keď na mori zomrelo 366 ľudí.

Kríza na juhu Európy

13. apríl – medzi Líbyou a Talianskom sa potopila loď. Zahynulo 400 ľudí.

19. apríl – neďaleko líbyjského pobrežia sa potopila ďalšia loď. Na palube mohlo byť až 950 ľudí, prežilo len 27.

20. apríl – európski ministri sa dohodli na rozšírení misie Triton, ktorá stráži vody pri pobreží Talianska. Chcú tiež zničiť pašerácke lode v Líbyi.

21. apríl – medzi 27 ľuďmi, ktorí prežili potopenie lode, boli podľa talianskej polície aj dvaja pašeráci. Obvinili ich z niekoľkonásobnej vraždy.

23. apríl – na krízovom samite v Bruseli sa majú lídri európskych krajín dohodnúť, ako chcú riešiť utečeneckú krízu a boj proti pašerákom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie