Denník N

Washington Post: Ako Slovensko povstalo po vražde novinára a vykoplo premiéra z úradu

Robert Fico počas demisie v marci 2018: Nikam neodchádzam. Foto – TASR
Robert Fico počas demisie v marci 2018: Nikam neodchádzam. Foto – TASR

Slovensko, ktoré sa považuje za súčasť demokratického Západu, by mohlo byť ďalšou krajinou na ceste k autokracii. Protesty z posledného mesiaca však ukázali, že to tak nemusí byť.

Píše Griff Witte, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Za tých desať rokov, čo bol slovenským premiérom, Robert Fico použil všetky triky silných autokratov, ktorí sú po celom svete teraz tak v móde.

Vrčal na novinárov, ťažké otázky odbíjal poznámkami o „hyenách“ či „prostitútkach“. Z moslimských utečencov a zo židovského finančníka urobil vinníkov všetkých problémov svojej krajiny. Jeho strana sa privinula k slovenským oligarchom, ruským aparátčikom a ku kráľom talianskej mafie, zatiaľ čo si on užíval život v luxusnom apartmáne na kopci s nádherným výhľadom na Dunaj.

Potom sa však stalo niečo neočakávané. Zavraždili investigatívneho reportéra, ktorý bol na stope Ficovým financiám, a to prebralo desiatky tisíc ľudí v dovtedy apatickej krajine natoľko, že sa vybrali do ulíc. Namiesto toho, aby sa novinári nechali zastrašiť vraždou, začali kopať ešte hlbšie. Na odpor sa postavili hnutia, ktoré vznikli prakticky z ničoho.

Pod tlakom zo všetkých strán Fico rezignoval.

„Pred mesiacom by som si to nedokázal ani predstaviť. Bolo by to naivné,“ hovorí Juraj Šeliga, 27-ročný študent práva, jeden z organizátorov protestov. „Bol silný, teraz je slabý.“

Titulka webu Washington Post s príbehom o Slovensku

Nechceme byť ako Maďarsko

Pokojné demonštrácie, ktoré zmenili politickú situáciu v tejto päťmiliónovej vnútrozemskej krajine, sú v silnom kontraste so svetovými trendmi, ktoré sú naklonené lídrom ohýbajúcim pravidlá, normy a inštitúcie vo svoj prospech. Politici od Číny cez Rusko až k Turecku (kritici prezidenta Trumpa by nezabudli spomenúť ani Spojené štáty) smerujú skôr k upevňovaniu moci, k nacionalistickým heslám a k potláčaniu opozičných hlasov.

Situácia v krajinách, ktoré pred tromi desaťročiami zatočili s komunizmom, sa však čoraz viac podobá časom, keď v nich vládla jedna strana. Najmä Maďarsko a Poľsko sa odvrátili od liberalizmu a vykročili smerom k autokracii.

Ďalší na rade mohli byť Slováci. Sami sa považujú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie