Denník N

Urobila opozícia počas krízy dosť? Niektorí si priznávajú chyby, SaS odmieta mudrovanie

Igor Matovič a Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič
Igor Matovič a Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Opoziční lídri hovoria, či nemali počas politickej krízy aktívne rokovať s Mostom, skúsiť presvedčiť vládnych poslancov, ale aj to, či sa ukázali ako skutočná alternatíva k súčasnej vláde.

V stredu 21. marca prezident Andrej Kiska rozhodol, ako skončí – aspoň nateraz – politická kríza po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, archeologičky Martiny Kušnírovej. Ohlásil, že vymenuje vládu Petra Pellegriniho.

Do svojho prejavu pridal aj odkaz, ktorý patril opozícii. „Vláde pod vedením pána Pellegriniho deklarovala podporu väčšina poslancov Národnej rady. Žiaden iný politik ma o existencii inej parlamentnej väčšiny, či o rokovaniach o inej parlamentnej väčšine neinformoval.“

Kiskov poradca Rado Baťo v rozhovore pre Denník N povedal, že opozícia síce videla predčasné voľby ako jediné riešenie, ale nemala nástroje na to, aby ich dosiahla. O iné východisko sa už nepokúsili. „Pripadá mi absurdné z ich strany kritizovať prezidenta, ktorý konal v súlade s ústavou,“ povedal Baťo.

Dnes sa zdá, že politická kríza načas utíchla a opozícia môže hodnotiť, či svoju úlohu v nej zvládla. Niektorí si priznávajú chyby, no veľké opozičné strany hovoria, že spravili maximum z toho, na čo mali vplyv a politickú silu.

SaS: Nemudrujme

Podpredseda najsilnejšej opozičnej strany SaS Ľubomír Galko hovorí, že si v posledných dňoch všimol množstvo komentárov, ktoré hovoria o tom, ako opozícia počas krízy zlyhala. Podľa jeho názoru

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

KDH

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie