Denník N

Slušnému Slovensku, vydavateľstvu Europa a Milanovi Krajniakovi

Verím, že tu máme generáciu ľudí, ktorí majú v sebe dostatok odvahy a vzdoru, aby sa postavili proti nedôveryhodnému establišmentu.

Pri svojich cestách do Bratislavy sme sa s kamarátmi schádzali k večerným diskusiám najskôr U Krajniaka. Potom, čo zakladal – z nášho hľadiska obskúrnu – politickú stranu Sme rodina, sme sa presunuli k Benovi, ktorého kaviareň sa volala Next Apaches. Neskôr niektorí zakotvili Pod lampou. V Prahe najčastejšie posedávam v kubánskej krčme na Kaprovej ulici, v Deli Maltez na Malej strane alebo v krčme U vystreleného oka na Žižkove. Toľko o kaviarenskom a krčmovom živote sedemdesiatnika F. G. Na prechádzky chodím najradšej na Vítkov, na Hradčany a na Malú stranu.

Skoro celý svoj dospelý život sa venujem občianskemu aktivizmu. Bol som pri zrode alebo som sa rôznym spôsobom pripojil k niekoľkým masovým a verejným hnutiam a akciám. Tu je tiež významný kus mojich študijných a publikačných záujmov. A opakované úsilie vyvolať a zúčastniť sa živého dialógu k niektorým spoločenským problémom priamo v teréne. V súkromnom živote zo srdca neznášam davy.

Raz, vonku už bola tma, som za stolom v Next Apaches posedával aj s Milanom Krajniakom. Odporučil mi vtedy knihu Erica Hoffera

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Komentáre

Teraz najčítanejšie