Denník N

Na Veľkú noc dopadne na Zem čínska vesmírna stanica, nevie sa, kedy ani kde

Radarový záber padajúcej stanice, ako ho urobil Fraunhofer Institute FHR. Foto – TASR/AP
Radarový záber padajúcej stanice, ako ho urobil Fraunhofer Institute FHR. Foto – TASR/AP

Stále sa nevie, kam 8-tonový objekt, nad ktorým nemá nikto kontrolu, dopadne. Územie Slovenska je však mimo ohrozenia.

Keď ju pred siedmimi rokmi vyniesli na obežnú dráhu, bola to veľká vec. Prvá čínska experimentálna vesmírna stanica Tchien-kung-1 bola významným krokom Číny v jej kozmickom programe.

Po siedmich rokoch sa Tchien-kung-1 vracia na Zem, a je to ešte sledovanejšia udalosť. Osemtonový objekt padá nekontrolovane na Zem. Dopadnúť by mal počas Veľkej noci, no stále sa presne nevie, kedy ani kde skončia jeho úlomky.

Šanca, že niekoho zrania, je však veľmi malá.

Európska vesmírna agentúra (ESA) v stredu spresnila, že Tchien-kung-1 dopadne na Zem niekedy medzi sobotným ránom a nedeľným večerom (nášho času). Kedy presne a kde presne, môžeme len hádať. Väčšia časť zo stanice zhorí v atmosfére, no úlomky dopadnú na Zem a nedá sa úplne vylúčiť, že zasiahnu obývané oblasti.

Záber stanice v roku 2011, keď ešte mali nad ňou kontrolu. Foto – TASR/AP

Slovensko je mimo

Naisto však vieme, že nespadne na územie Slovenska. Podľa ESA dopadne niekde na územie medzi 42,7 stupňa severnej a 42,7 stupňa južnej zemepisnej šírky. Juh Slovenska sa nachádza až na 48. stupni severnej zemepisnej šírky.

Hoci to môže spadnúť kdekoľvek v danom rozmedzí, podľa ESA je o niečo vyššia pravdepodobnosť, že to padne na hraničné pásma. Na severe sú to oblasti Talianska, Španielska, Balkánu, Turecka, veľkej časti Ázie či Spojených štátov. Na juhu sa v tejto oblasti nachádza Tichý a Indický oceán, časť Nového Zélandu či juh Čile.

Šanca, že úlomky dopadnú na obývané územia, je malá. A možnosť, že niekoho zrania, alebo dokonca zabijú, skoro nulová. ESA udáva, že je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie