Denník N

Neurochirurg Šteňo: Pri operácii mozgu záleží na milimetrovej vzdialenosti, dokonca aj menšej

Ilustrácia - Fotolia
Ilustrácia – Fotolia

Odborníka na kognitívnu vedu Igora Farkaša a neurochirurga Juraja Šteňa sme sa pýtali, či je mozog počítač, či myseľ existuje oddelene od tela a tiež na zmeny osobnosti pacientov po nádore v mozgu či mozgovej príhode.

Po tom, čo Randle McMurphy v podaní Jacka Nicholsona vo filme Prelet nad kukučím hniezdom v psychiatrickej liečebni takmer udusí despotickú vrchnú sestru Mildred Ratchedovú, vykonajú na ňom lobotómiu, aby skrotili jeho rebelanstvo a agresívne sklony.

Výsledkom zákroku, ktorý spočíva v tom, že sa preruší obojsmerné spojenie do časti mozgu zvanej prefrontálny kortex, je, že sa McMurphyho šibalská osobnosť otupí do šede, ktorej chýbajú akékoľvek emócie.

„Náčelník“ Bromden sa na McMurphyho utrpenie nemôže pozerať, a tak ho radšej udusí vankúšom.

Nobelova cena

Frontálna lobotómia sa v minulosti hojne využívala na liečbu psychických porúch a v roku 1949 za ňu portugalskému lekárovi Egasovi Monizovi udelili Nobelovu cenu.

Metóda vychádza z predstavy, že fungovanie človeka, ktorý trpí vážnymi psychickými poruchami alebo vykazuje nejaké patologické prejavy – napríklad má silné sklony k násiliu –, možno vylepšiť, ak poškodíme jeho mozog, takže už nebude depresívny, schizofrenický alebo násilnícky.

Stranou v tejto chvíli ponechajme problematickosť celej procedúry, ktorá sa, mimochodom, stále zriedkavo vykonáva. Dôležitá je protiintuitívna myšlienka v pozadí, že aj poškodenie mozgu – či už v dôsledku operačného zákroku, alebo aj tumoru či mozgovej príhody – môže zlepšiť zdravotný stav pacienta.

22 ľudí vykázalo pozitívne zmeny osobnosti

V štúdii, ktorá vyšla koncom minulého roka v časopise Neuropsychologia, vedci zozbierali výpovede rodinných príslušníkov o osobnosti 97 pacientov, ktorí boli zdraví, no utrpeli trvalé poškodenie mozgu, napríklad pre tumor.

Vedci zistili, že až „dvadsaťdva z nich vykázalo pozitívne zmeny osobnosti“. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Veda

Teraz najčítanejšie