Denník N

Diskusia investigatívnych novinárov v Prešove: Ako nás bili, hrozili nám a ako na poľovačke zastrelili kľúčového svedka

Dušan Karolyi, Zuzana Petková, Arpád Soltész a organizátor debaty Matúš Nakata. foto - UNIPO-Press
Dušan Karolyi, Zuzana Petková, Arpád Soltész a organizátor debaty Matúš Nakata. foto – UNIPO-Press

Po minulotýždňovom proteste Za slušné Slovensko diskutovali v Prešove novinári Zuzana Petková, Arpád Soltész a Dušan Karolyi.

Investigatívna novinárčina, to bola najmä v deväťdesiatych rokoch nebezpečná práca. Na diskusii v Prešove Arpád Soltész porozprával, ako ho zmlátili, Dušan Karolyi zasa to, ako zastrelili jedného z kľúčových svedkov z jeho pripravovanej reportáže. Je teraz práca investigatívnych novinárov po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej opäť nebezpečná? Novinárka Zuzana Petková rozpráva aj o tom, aké bezpečnostné opatrenia museli v redakcii prijať.

Debata bola v centre nezávislej kultúry Wave, vzdialenom niekoľko sto metrov od miesta protestu.

„Keďže si uvedomujem, že protesty nebudú trvať večne, a zdá sa, že koalícia sa rozhodla zabetónovať vo funkciách, je nutné občiansku aktivitu presmerovať aj na iné aktivity ako odpor v uliciach. Diskusia je práve takýmto prejavom občianskej aktivity. Musíme diskutovať, hľadať riešenia a odpovede. Pravdivé odpovede a spoločné riešenia,“ povedal Matúš Nakata, organizátor debaty a jeden z organizátorov prešovských protestov.

Diskutovala zástupkyňa šéfredaktora Trendu Zuzana Petková, ktorá s Jánom Kuciakom spolupracovala napríklad aj na slovenskom podiele v afére Panama Papers, Arpád Soltész, ktorý najmä v 90. rokoch písal o mafii na východe Slovenska a aj o Rezešovcoch, nedávno mu vyšla kniha Mäso – vtedy na východe, a Dušan Karolyi, niekdajší redaktor markizáckej Paľby, dnes šéfredaktor mediálneho domu KOŠICE:DNES.

„Som veľmi rád, že pozvanie na piatkovú diskusiu prijala ako čestný hosť aj Zlatica Kušnírová, mamka zavraždenej Martinky. Pani Zlatka je pre mňa vzorom občianstva a jej statočnosť je pre mňa mementom týchto dní,“ povedal organizátor a moderátor diskusie Matúš Nakata.

Prvá časť diskusie

 

Druhá časť diskusie

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie