Denník N

Novinár, asistent starostu alebo mafián? Kto bol Rahim Namazov, ktorého v Toulouse postrelili

Rahim Namazov získal s manželkou a dvoma deťmi vo Francúzsku azyl. Tvrdil, že sa mu v rodnej krajine vyhrážajú pre jeho novinársku prácu. Iní novinári to však popierajú.

V piatok na juhu Francúzska postrelili Rahima Namazova z Azerbajdžanu a jeho ženu. Tá útok neprežila, jej manžel je v kritickom stave.

K incidentu došlo na predmestí Toulouse a podľa azerbajdžanskej tlačovej agentúry APA sa odohral v čase, keď išiel Namazov autom.

„Rahim Namazov je žurnalista, ktorého vo vlasti mučili a väznili, vo Francúzsku je politickým utečencom,“ vyhlásila podľa AFP Karine Micheletová-Travalová, starostka Colomiers, predmestia, kde došlo k útoku.

Polícia podľa francúzskych médií počíta predovšetkým s motívom vybavovania si účtov.

Vyhrážky cez telefón

Namazov utiekol do Francúzska pred ôsmimi rokmi s manželkou a dvoma deťmi. Tvrdil, že mu v Azerbajdžane hrozí smrť, pretože písal o brutalite v armáde a kritizoval režim, za čo ho podľa agentúry Reuters väznili šesť mesiacov.

„V júni 2010 som začal mať vážne obavy, keď som napísal článok o výsledkoch volieb, ktoré mali prebehnúť o päť mesiacov neskôr, aby som ukázal,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie