Denník N

Máte strach zo sledovania? Dostanem vás z toho na tri ťahy

Ilustračné foto - Viktor Hanáček
Ilustračné foto – Viktor Hanáček

Počítače nám berú súkromie a regulácia štátom pomôže len trochu. Skutočné riešenie je medzi obrazovkou a klávesnicou a možno ho ani nechcete. Lebo síce túžime mať súkromie, ale ešte radšej sa predvádzame.

Autor je odborník na cloud a informatiku

Strašiť príbehmi o možnej strate súkromia alebo identity je ľahké a obecenstvo vždy pozorné. Kauzy ako tá posledná s Cambridge Analytica plnia titulky medií. Všetci milujú súkromie.

Každé zariadenie dnes zapisuje dáta. Počítač, internet, cloud – to všetko je zrodené na tvorbu a zapisovanie dát. Všetko, čo sa obtrie o svet techniky a je zaznamenateľné, bude zaznamenané, sledované, zapísané.

Internet nezabúda, lebo čo sa raz zapísalo, sa poľahky rozkopíruje a nik nevie kam všade, takže zmiznúť to už nedokáže. Možnosť vymazať, čo už raz bolo niekde zapísané, existuje skôr len teoreticky.

Zapísateľné dáta produkujú vernostné či platobné karty, bankové účty, kamery na bankomate, kamery v meste aj kamery vášho suseda.

Obzvlášť presné sú dáta o používaní a pohybe mobilných telefónov.

Od marca musí mať každé nové auto predané v EÚ sledovacie zariadenie (ktoré si samo privolá pomoc v prípade havárie).

Inteligentný merač spotreby energií vie, kedy ste doma, ako často sa umývate, a podchvíľou to vytrúbi do éteru. Takmer doslovne – aj odborníci varujú pred možným zachytením a zneužitím týchto dát šírených bezdrôtovými sieťami.

To boli veci. Teraz počítače. Pre tie je zaznamenávanie dát také prirodzené a jednoduché, že aplikácie na nich zaznamenávajú všetko.

Facebook údajne zaznamenáva nielen to, čo zverejňujete, ale aj to, čo len naťukáte a nakoniec si to rozmyslíte a neodošlete.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nariadenie GDPR

Komentáre

Teraz najčítanejšie