Denník N

Je dôležité, či ste sa narodili ako prvé, stredné alebo najmladšie dieťa? Fakty to nepotvrdzujú

Foto - Flickr.com/J. K. Califf
Foto – Flickr.com/J. K. Califf

O prvorodených, o jedináčikoch či o benjamínkoch existuje veľa mýtov, výskumy však nepotvrdzujú, že na našu osobnosť má zásadný vplyv poradie súrodencov.

Aj na serióznych weboch venovaných rodičovstvu nájdeme kopec tvrdení o tom, ako vlastnosti súrodencov určuje poradie, v akom sa narodili. Napríklad že prvorodení sú zodpovednejší, ale ťažko nesú narodenie mladšieho súrodenca. Alebo že prostredné deti trpia nedostatkom rodičovskej pozornosti, a sú preto buď zakríknuté, alebo, naopak, papuľnaté a nezávislé. A aj že najmladší sú rozmaznaní a takí sú aj jedináčikovia, ale tí k tomu majú zároveň niektoré kvality prvorodených.

O tom, že je dôležité, na ktorom mieste sme prišli do svojej rodiny, písal už uznávaný viedenský psychiater, Freudov a Jungov súčasník Alfred Adler a vydali sa desiatky kníh.

Ľudia majú tendencie hodnotiť správanie sa, povahu či úspešnosť alebo neúspešnosť iných aj na základe toho, aké postavenie mali medzi súrodencami. Niekedy si dokonca sami rodičia myslia, že isté črty či prejavy ich detí s tým súvisia. Výskumy však ukazujú, že vplyv tohto aspektu na budovanie osobnosti dieťaťa sa preceňuje a je opradený mýtmi.

V náboženských textoch, ale aj v národných legendách sa zvýrazňuje pozícia prvorodeného syna, pokračovateľa rodu, tradície, primárneho dediča a niekoho, čia strata rodičov mimoriadne zabolí. Najmladší syn v rozprávkach býva často ukrátený na dedičstve, ale býva obdarený šikovnosťou, talentom alebo šťastím.

Najmladšia dcéra je zase tá, čo rodičov najviac ľúbi a je ochotná sa pre nich obetovať. Jedináčikovia sú opatrovaní ako oko v hlave a nevlastné deti, hlavne dcéry, bývajú týrané nevlastnými matkami a sestrami.

Sú dôležitejšie veci

Izraelský detský psychológ z Bar Ilanovej univerzity profesor Ofer Golan hovorí, že vzťahy v rodine s rodičmi a so súrodencami majú kľúčovú úlohu pri vytváraní osobnosti, ale to, či je dieťa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Rodičovstvo

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie