Denník N

Trumpovo obchodnícke umenie v zahraničnej politike nefunguje

Donald Trump v Bielom dome. Foto – TASR/AP
Donald Trump v Bielom dome. Foto – TASR/AP

Americký prezident používa nátlak spôsobom, ktorý odrádza spojencov a narúša dôveru, čo Spojené štáty nadobudli za posledné storočie.

Po tom, čo americký prezident urobil ďalší bizarný zahraničnopolitický čin, často počúvame, že je Trump len „nekonvenčný“, čo môže byť celkom dobre aj jeho prednosť. Je iste pravda, že Donald Trump sa nedrží zabehaných postupov takmer v žiadnej oblasti, do ktorej zasahuje: od každodenných spravodajských brífingov po personálnu politiku na ministerstve zahraničia.

Lenže najväčší rozdiel v porovnaní s predchádzajúcimi prezidentmi je v jeho rétorike. Americký prezidenti mali v minulosti tendenciu opatrne vyberať slová, pretože verili, že musia zachovať kredibilitu najdôležitejšej svetovej mocnosti.

Potom však prišiel Trump, pre ktorého slová nič neznamenajú. Počas kampane označoval Saudskú Arábiu za krajinu, ktorá „chce ženy za otrokyne a chce zabíjať gejov“, len preto, aby jeho prvá zahraničná cesta smerovala do tohto kráľovstva, kde prezident vrelo podporil jeho vládcov. Najprv povedal, že NATO je zbytočné, no potom jednoducho potvrdil opak. Čína podľa neho manipulovala so svojou menou, čo malo údajne „znásilňovať“ Ameriku, ale už to tak nie je.

Slová nič neznamenajú

Nezáväzná rétorika a plané hrozby sa Trumpovi často vrátili. Po tom, čo ho zvolili, sa prezident rozhodol vyhrážať sa Číne tým, že naznačoval uznanie Taiwanu. Čína ho vzala za slovo a zmrazila vzťahy s Washingtonom. A potom musel Trump zavolať čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi a vziať svoje slová späť.

Ale existujú aj situácie, kde takáto „flexibilita“ môže fungovať. Severnej Kórei Trump pohrozil, že ju zasype „ohňom a hnevom“, lenže teraz privítal stretnutie s jej lídrom. Trumpovi podporovatelia hovoria, že tento typ manévrovania môže pokojne priniesť dohodu, ktorú by konvenčnejšie prístupy riešenia problémov nedosiahli.

Všetci by sme mali dúfať, že to tak bude. Lenže zatiaľ stojí za to pripomenúť si, že cirkusová atmosféra meniacich sa prezidentových hrozieb a lákadiel zakrýva kľúčovú vec: bol to americký prezident a nie severokórejský vodca, kto urobil ústupky.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie