Denník N

Ako si Česi vybrali, ktorého ruského špióna vyhostia, a verzia o otrávenej kľučke dvojitého agenta Skripaľa

Britskí vyšetrovatelia na mieste činu. FOTO - TASR/AP
Britskí vyšetrovatelia na mieste činu. FOTO – TASR/AP

V Poľsku našu vládu otvorene považujú za proruskú, rozhodnutie nepridať sa k spojencom podľa bezpečnostného experta prekvapilo aj Česko a Maďarsko. Pellegrini všetku zodpovednosť hodil na Lajčáka.

Atentátnik mohol otráviť bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliu tak, že nervový paralytický jed novičok nastrčil na kľučku dverí jeho tehlového domu v tichej ulici v anglickom Salisbury.

Verzia s otrávenou kľučkou

Mohlo sa tak stať 4. marca, keď otca s dcérou našli v bezvedomí na lavičke. Musel to zrejme urobiť niekto špeciálne vycvičený, kto vie, ako sa s takou látkou zaobchádza a ako ju narafičiť, aby na mieste vydržala dlhšie, zafungovala na sto percent a dostala sa do priameho kontaktu s rukou svojej obete.

Touto verziou sa najnovšie zaoberajú podľa New York Times britskí vyšetrovatelia. „Je to komplikovaná chémia,“ citoval americký denník Richarda Huthrieho, nezávislého experta na chemické zbrane.

Vzhľadom to, že išlo o veľmi riskantnú operáciu s mimoriadne nebezpečnou látkou, Briti predpokladajú, že bola schválená priamo Kremľom. Priame dôkazy na prepojenie Putina s atentátom však nemajú.

Podľa NYT je však podivné už len samotné načasovanie – k útoku prišlo pomerne neskoro pred ruskými prezidentskými voľbami, aby to zohralo svoj efekt a navyše, skomplikovalo to Rusom pokojné usporiadanie tohtoročných majstrovstiev sveta vo futbale. Viaceré krajiny už oznámili, že tam svojich predstaviteľov nepošlú.

Nebolo by to však prvý raz, keď by sa Rusko dostalo do podobných podozrení. V roku 2006 zomrel po otrave rádioaktívnym polóniom 210 v Londýne bývalý ruský agent Alexander Litvinenko, ktorý patril medzi prominentných kritikov Putinovho režimu. Ten dokonca legislatívne schválil podobné akcie v zahraničí.

Už len spôsob atentátu v Salisbury, ktorý sa vyhol tradičným metódam ako napríklad streľbe, mal podľa amerických a britských zdrojov svoj symbolický význam. „Atentátnici vedeli, že ho budú spájať s Ruskom. Malo to byť myslené ako odkaz ďalším, ktorí premýšľajú, že by prebehli na druhú stranu, alebo informovali Západ,“ píše New York Times. Inými slovami, nájdeme si vás všade, napríklad aj v historickom meste na juhu Anglicka.

Lavrov: Sú to detské hry

Moskva útok popiera a naopak viní, okrem iných konšpiračných teórií, z útoku priamo Spojené kráľovstvo. Z prípravy útočnej látky dokonca obvinila už aj Česko, Švédsko či Slovensko, za čo sa neskôr slovami úradníka ministerstva zahraničných vecí ospravedlnila.

„Sú to detské hry,“ komentoval reakciu Britov šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov bez toho, aby predložil nejaké dôkazy. Tiež povedal, že celý útok mohol byť v záujme Británie, aby odvrátila pozornosť od odchodu z EÚ. To je najnovšie vysvetlenie z Moskvy, ktoré sa postupne vyvíja a mení.

Experti, ktorí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Otrava Skripaľa

Svet

Teraz najčítanejšie