Denník N

Užívajte si popkultúru a nehanbite sa za to, odkazuje Steven Spielberg

Foto - Continental
Foto – Continental

Film Ready Player One stelesňuje pukancový protipól tvorby amerického režiséra. Je to jeho ďalší blockbuster pre veľké deti.

Mládežnícky sci-fi román Ready Player One sa stal svetovým bestsellerom krátko po tom, ako v roku 2011 vyšiel.

Opisuje ľudstvo v blízkej budúcnosti, ktoré trávi voľný čas vo svete virtuálnej reality a autor knihy Ernest Cline sa prejavil ako vizionár. Keď ju dopisoval, netušil, že pomôcky na virtuálnu realitu onedlho skutočne prídu na trh.

So zápalom vizionára opisuje Cline aj spoluprácu s režisérskou legendou Stevenom Spielbergom, ktorý podľa knihy spravil film. „Je to prvé naozaj realistické zobrazenie virtuálnej reality. Urýchli to, ako si ľudstvo technológiu prisvojí. Filmy majú takú silu, Stevenove obzvlášť,“ povedal pre denník The Independent 46-ročný americký spisovateľ.

Hollywoodska bitka o filmové práva sa strhla ešte predtým, ako kniha oficiálne vyšla. Štúdio Warner Bros zvažovalo mená ako Robert Zemeckis, Christopher Nolan, či Peter Jackson, nakoniec film zverilo Spielbergovi.

Keďže čerstvý sedemdesiatnik si od neho odskočil k svojej druhej snímke The Post: Aféra v Pentagone, prišli do kín v krátkom čase hneď dva jeho nové filmy. Nestalo sa to prvýkrát, aj v roku 1993 dokončil drámu Schindlerov zoznam a zábavné sci-fi Jurský park.

Teraz je to podobné: kým novinárska dráma The Post je vážnym príbehom s politickým posolstvom, Ready Player One stelesňuje pukancový protipól Spielbergovej tvorby. Blockbuster pre veľké deti, ktoré nechcú dospieť.

Bezútešná budúcnosť

Vlastnou témou príbehu je posadnutosť popkultúrou a ťažko sa zbaviť dojmu, že tu Spielberg hovorí sám o sebe. Ako by chcel adresovať odkaz mladej generácii: užívajte si popkultúru a nehanbite sa za to!

Hltajte toľko filmov, seriálov, komiksov a hier, koľko len chcete! Len sa občas od konzol a obrazoviek prevetrajte na vzduchu. A pamätajte, kde majú tieto skvelé veci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie