Denník N

Šechný odmietol byť legendou, namiesto toho si ho budeme pamätať ako toho, kto povedal „dobre zrobil“

Foto - archív tasr
Foto – archív tasr

Koniec kariéry oznámil vo veku 46 rokov hokejista Richard Šechný. Bohužiaľ, mohol byť niečím iným, než nakoniec bol.

Richarda Šechného si ľudia napokon zapamätajú kvôli nesprávnym, zlým veciam. On sám bude zaiste hovoriť, že inak sa nedalo, že taká bola doba alebo taký je hokej. Nebude však mať pravdu, a to je škoda.

Ak by totiž Richard Šechný bol iný – čiže ak by nebol Richardom Šechným – jeho kariéra mohla slúžiť ako príklad toho, ako sa s malým talentom a obmedzenými schopnosťami prebojovať až na vrchol a udržať sa tam.

Pozrite sa na to tak: Richard Šechný sa v slovenskej extralige prvýkrát objavil v sezóne 1994/95. Iná doba nielen spoločensky, ale aj hokejovo, hralo sa inak a boli iné výsledky. Košice napríklad v semifinále vyradili Slovan a skóre zápasov bolo 11:1, 8:1 a 3:1.

Keď v hokejovej lige debutoval, mal 23 rokov. 23 rokov! Dnes už majú niektorí hráči v tomto veku za sebou sľubnú juniorskú kariéru, neúspešný rok-dva v Amerike, návrat do Európy a pár nie úplne vydarených angažmánov v zahraničí.

Pomaly sa vracajú do slovenskej ligy, zmierujú sa s tým, že čo mohlo byť, už nebude. Sú už len tieňmi samých seba alebo toho, čím vlastne nikdy neboli a postupne splývajú s tou absolútnou priemernosťou domácej súťaže.

Dnes niektorí hráči kariéry v 23 rokoch končia, Richard Šechný ju vtedy ešte len začal. Prišiel z Michaloviec do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie