Denník N

Organizuje protesty v Nitre, s Martinou a Jánom sa poznal: Toto len tak ľahko nevyšumí, máme silu

Marek Hattas s reflexnými vestami pripravenými na pochod. Foto - FB Mareka Hattasa
Marek Hattas s reflexnými vestami pripravenými na pochod. Foto – FB Mareka Hattasa

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú spoznal pred dvomi rokmi, teraz Marek Hattas organizuje protesty v Nitre, na ktoré už prišlo niekoľko tisíc ľudí.

Marek Hattas pracuje ako počítačový programátor v automobilovom priemysle, má 31 rokov, dve deti, manželku, psa a hypotéku na trojizbový byt v Nitre. Popri rodine a práci vedie ako dobrovoľník kultúrne centrum Hidepark a projekt Občania pre Nitru. Tento štvrtok už štvrtýkrát organizuje protest Za slušné Slovensko.

Prečo ste začali organizovať protesty v Nitre?

V Nitre sedem rokov vediem kultúrne centrum Hidepark. Tam som sa spoznal aj s Janom Kuciakom a Maťou Kušnírovou. Ich smrť ma, a aj ďalších ľudí okolo Hideparku, doslova paralyzovala. Časť z nás išla na pohreb, druhá časť na pochod do Bratislavy. V Nitre sa v prvý piatok protestov zhromaždenie nekonalo. Na ďalší týždeň som už mal potrebu dostať to zo seba von a urobiť niečo aj tu. K zhromaždeniam Za slušné Slovensko sme sa prihlásili pod hlavičkou Občania pre Nitru. Táto iniciatíva vznikla minulý rok ako reakcia na neriešené problémy v meste Nitra. Dali sme dohromady miestnych aktivistov a odborníkov. V decembri minulého roka sme spustili petíciu, pod ktorú sa podpísalo viac ako 4-tisíc ľudí – nezmyselnú zámenu mestského pozemku vtedy stopli.

Ako dlho ste sa s Janom Kuciakom poznali?

Poznali sme sa dva roky, naposledy sme sa videli aj s Maťou na Silvestra.

Prečo ich organizujete?

Je to pre mňa veľmi osobné. S Janom Kuciakom sme sa rozprávali aj o bezpečnosti a spôsoboch tejto vládnej garnitúry. Na jeseň minulého roku som mal podozrenie, že ma sledujú v súvislosti s aktivitami spojenými s projektom Občania pre Nitru. Zdôveril som sa o tom Janovi. Bol presvedčený, že takéto veci sa končia len vyhrážkami. Že ak by to zašlo ďalej, tak sa to obráti proti nim a sú dostatočne vzdelaní na to, aby to nerobili. Bohužiaľ sa mýlil.

Majú ešte protesty podľa vás šancu? Čo ešte môžete dosiahnuť?

Protesty vytvárajú spoločenský tlak na politikov a tým pádom majú aj svoj význam. Nech si vláda nemyslí, že zmenou pár postáv je to vybavené. Očakávame od nej aj ďalšie systémové kroky a vyjdeme do ulíc, či použijeme iné legálne spôsoby tlaku, pokiaľ sa zmeny nebudú diať dostatočne rýchlo. Dnes sa tlačí na odvolanie policajného prezidenta Gašpara, ktorý nemá vo funkcii čo robiť. Po posledných stretnutiach s 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie