Denník N

Tak ma zdeptala, že som sa začal v noci pomočovať. 53-ročný muž opisuje život so ženou, ktorá ho týrala

Ilustračné foto - Flickr.com/Aditya Doshi
Ilustračné foto – Flickr.com/Aditya Doshi

Po rozhovore so scenáristkou českého dokumentu o týraných mužoch nás kontaktovalo aj niekoľko mužov zo Slovenska. Písali, že majú podobné skúsenosti a sú radi, že sa o tom konečne hovorí. Jeden z nich bol ochotný pod podmienkou zachovania anonymity porozprávať svoj príbeh.

Volajme ho Ivan. Má 53 rokov, dve odrastené deti, ktoré dlho nevidel. Celý život bol zamestnaný v robotníckych profesiách, má rád práce v záhrade, vie takmer všetko opraviť a počúva českú trampskú hudbu.

Tento text vznikol cez Skype po tom, čo napísal reakciu na nedávno zverejnený rozhovor. Nebol sám, ale jediný kladne odpovedal na návrh „spísať“ do novín to, čo sa mu stalo.

„Viem, že ľuďom sa to bude zdať neuveriteľné, že im to nepôjde do hlavy. Nevyčítam im to, ani moja vlastná mama tomu neverila,“ hovorí a ukazuje štós papierov, ktoré majú potvrdzovať jeho slová. Lekárske správy, trestné oznámenia, dokumentáciu k rozvodu. 15 rokov nočnej mory sa zmestilo do jedného zakladača.

Ivan sa dnes už s exmanželkou zoznámil pred 22 rokmi cez spoločného známeho. Bral to, a hlavne jeho rodina, ako dar z nebies.

„Mal som cez 30, nie že som nebol ženatý, ani som dovtedy nemal poriadnu frajerku. Mám štyroch súrodencov, všetci už mali vtedy po dve deti. Tam, odkiaľ som, sa 30-ročný slobodný muž považoval za čudáka a musel čakať výsmech a narážky chlapov v krčme. Moji rodičia to zle niesli,“ vysvetľuje Ivan. Pochádza z malej dediny na severe Slovenska.

Láska na prvý pohľad

Do Zdeny (nie pravé meno) sa zaľúbil veľmi rýchlo. Bola z mesta, o dva roky mladšia, atraktívna, upravená, vysokoškolsky vzdelaná z dobrej rodiny. „Vyzerala a konala úplne inak ako ženy, čo som poznal,“ opisuje Ivan.

Imponovala mu nielen jej  postava, ale aj to, ako pekne rozprávala o svojich rodičoch. „Ja sám som z rodiny, ktorá veľmi drží pokope. Zdena prišla do našej dediny vlastne preto, lebo hľadala chalupu pre rodičov. Zverila sa mi, že jej otec mal už druhýkrát infarkt, má aj problémy s dýchaním a chalupu kupujú, aby trávil čas v prírode, na čerstvom vzduchu.“

Zdena do dediny dochádzala na víkendy, Ivan sa medzitým stal človekom, ktorý si zobral na plecia rekonštrukciu chalupy. Čo nevedel urobiť sám, na to zavolal kamarátov. Keď v chalupe nebola voda, ponúkol Zdene, že môže prespať u jeho rodičov. Bežne k nim chodievala na obed, Ivanova mama z nej bola nadšená.

„Mama je jednoduchá žena, lichotilo jej, že pani inžinierka k nej chodí na obedy a ešte aj chváli jej buchty. A moje sestry a švagriné sa tešili, keď im doviezla značkové oblečenie pre deti, čo už jej bohaté známe nepotrebovali, otcovi zase nosila fľaše dobrého alkoholu,“ rozpráva Ivan o tom, ako si Zdena opantala celú jeho rodinu.

Najviac „namotaný“ však bol jednoznačne on sám. „Poviem to tak, ako to bolo. Zdena nebola žiadna hanblivka, zviedla ma asi dva týždne po tom, čo sme sa spoznali. Nehovorím, rád som sa nechal. Nikdy sa mi ani nesnívalo, že by ma taká žena chcela, že by som vôbec mal taký dobrý a častý sex.“

Keď mu po necelom roku povedala, že je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie