Denník N

Vytvoril knihu o ľudových výšivkách aj hádankách: Zažívame renesanciu všetkého ľudového

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Tomáš Kompaník (29) z Považskej Bystrice ako študent vydal úspešnú knihu AHA o tradičných slovenských výšivkách. Teraz vytvoril druhú, kde sú popri ilustráciách výšiviek aj hádanky. Podľa neho sú ľudové vzory v súčasnosti populárne.

Tomáš Kompaník študoval marketingovú komunikáciu v Nitre a grafický dizajn na Univerzite Tomáša Baťu v Zlíne. Za knihu AHA získal cenu za najkrajšiu študentskú knihu v Česku a umiestnil sa medzi najlepšími záverečnými prácami krajín V4. Potom ju sám vydal. Ocenili ju bronzovou medailou na medzinárodnej súťaži European Design Awards a ako dovtedy jediná slovenská kniha získala titul Best of the Best na podujatí Red Dot Design Award v Berlíne. Pracuje ako grafický dizajnér, pod značkou Ahaslovakia vytvára knihy či oblečenie s ľudovou tematikou.

V marci vydávate novú knihu. Čomu sa bude venovať?

Tento rok v júli budem mať tridsať a už dlho som hovoril, že do tridsiatych narodenín musím vydať pokračovanie knihy AHA. Akosi som to však nestíhal, a tak som sa rozhodol, že vydám knižku, ktorú som už mal dlho v hlave a nie je taká technicky náročná. Je to kniha slovenských ľudových hádaniek Aha hádanky, ktorá je poprepletaná ilustráciami ľudových výšiviek. Tieto hádanky ešte v 19. storočí zozbieral Adolf Peter Záturecký a dali sa zohnať len v antikvariátoch, tak som sa rozhodol, že ich prinesiem aj súčasným generáciám. Je to prvá kniha v plánovanej edícii Slovenské ľudové a postupne by mali nasledovať príslovia, porekadlá, pranostiky či riekanky.

A post shared by Tomas Kompanik (@ahaslovakia) on

Kde sa vo vás zobrala záľuba v ľudových tradíciách?

Neviem to presne určiť. Nemám žiadne folklórne zázemie, nikdy som nechodil do súboru, nespieval, netancoval. No niekde na vysokej škole som si začal detailnejšie všímať slovenské kroje. Študoval som grafický dizajn, takže mi to po vizuálnej stránke prišlo zaujímavé. Uvedomil som si, že toto je pre mňa vizuálna identita Slovenska. Začal som sa viac zaujímať o históriu, techniky a symboliku. Fascinovalo ma,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Považská Bystrica

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie