Denník N

Šéf pôdohospodárskej agentúry: Sme jemne špekulatívneho charakteru, oplatilo by sa viac kontrol

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Šéf PPA Juraj Kožuch vysvetľuje, odkiaľ mohli uniknúť informácie v prípade Rošková, čo sa dialo v agentúre za Jahnátkových čias a hovorí aj o Vadalových praktikách.

Šéf Pôdohopodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch po reportážach Andreja Bána z východu Slovenska o agromafii hovorí o možných podvodoch s agrodotáciami. Hlavnú chybu podľa neho spravili výskumníci, ktorí majú na starosti digitalizáciu polí do máp. Hovorí tiež, že v prípade firmy Agro Porúbka exposlankyne Smeru Ľubice Roškovej išlo skôr o profesionála.

Čo sa podľa vás stalo v prípade Rošková?

Firma Agro Porúbka podala prvýkrát žiadosť o priame podpory v roku 2016. Systém ju pri výbere na kontrolu na mieste nezachytil, v roku 2017 jej na základe administratívnej kontroly bola krátená časť podpory. Teraz prebieha kontrola na mieste, výsledky ešte nemáme, lebo je to veľa hektárov.

Boli tam v zásade dve sporné veci. Firma akoby sceľovala malé plochy viacerých majiteľov a tvárila sa, že je to jej. Dotácie brala aj na plochy, kde bolo parkovisko alebo letisko. Keď niekto chce robiť taký podvod, čo na to potrebuje?

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) dostáva každý rok od pracovníkov Výskumného ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy (VÚPOP) mapové podklady pre žiadateľov. Základný problém je, že v mapách ponechali plochy, ktoré tam nesmú byť. Viete, dá sa polemizovať nad niektorými plochami, ak je tam burina, zárast, lebo niekto chová dobytok extenzívne, niekto intenzívne. Ale na mapách boli aj plochy, ktoré tam nikdy nemali byť, napríklad parkovisko, letisko alebo park v centre mesta.

Kedy mala Agro Porúbka mapové podklady k dispozícii?

V roku 2017 si žiadatelia, ktorí deklarovali pôdu nad 400 hektárov, našli mapové podklady okolo marca v aplikácii GSAA. To je aj prípad tejto firmy. Ostatní ich dostali v printovej podobe.

Mohli podľa vás svojpomocne doma prísť na to, kde sú v mapách chyby, a na ne pýtať dotácie, alebo na to potrebovali informácie z pobočiek či z centrály PPA?

Ak sa žiadateľ vyzná v GIS podkladoch a mapách, mohol zachytiť, že na mape sú aj výmery, ktoré tam nemajú byť. Zároveň sa asi pohrával s mentálnou výbavou iných žiadateľov, že asi nikomu nenapadne dať si do žiadosti parkovisko, letisko alebo park v meste. Ale neviem na to presne odpovedať, lebo nepoznám ich technickú úroveň. Osobne si myslím, že išlo skôr o profesionála.

Teda o únik informácií?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Kauza Dobytkár

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie