Denník N

RTVS: Novinári verzus hovorcovia

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nie je nič vzdialenejšieho novinárskej práci než pozícia hovorcu. A práve bývalí hovorcovia dnes riadia spravodajstvo RTVS.

Autor je šéfredaktorom týždenníka Respekt, člen redakčnej rady Denníka N

Redaktorom RTVS vedenie odporučilo, aby na obrazovkách nenosili odznak, ktorým si pripomínali Jána Kuciaka. Vzhľadom na to, že podľa zákona nesmú novinári nosiť politické symboly či symboly firiem, dá sa predpokladať, že v pripomínaní si zavraždeného novinára vidia vedúci pracovníci politiku (biznis asi ťažko). To je svojím spôsobom fascinujúca optika. Dostala sa slovenská spoločnosť do štádia, že aj pieta je nevhodná? Alebo v tom nie je dokonca tak trochu priznanie, že sa niektorým politikom nehodí pripomínanie tragickej udalosti? Prečo však na to pristupuje vedenie televízie?

Ak by chceli byť šéfovia dôslední, musia zakázať redaktorom a redaktorkám aj používanie loga RTVS na mikrofónoch, pretože pre niektorých divákov je to nedôveryhodná inštitúcia – proste nedôverujú médiám. Politika sa skrátka dá urobiť zo všetkého a neutrálne symboly dnes takmer neexistujú. Odznaky pripomínajúce zavraždeného kolegu nie sú prejavom politického aktivizmu, ale vyjadrením spolupatričnosti.

Prečo to teda tak prekáža? Tak ako každý symbol, nesie v sebe aj spomínaná placka druhotné posolstvo. To v tomto prípade znie: cítime záväzok

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

RTVS za Machaja

Komentáre

Teraz najčítanejšie