Denník N

Denník Illah Van Oijen: Aliens police

Cudzinecká polícia. Foto – Illah Van Oijen
Cudzinecká polícia. Foto – Illah Van Oijen

Cudzinecká polícia víta ľudí zo zahraničia spôsobom, ktorý Slovensku robí zlú reklamu.

V apríli je môj obľúbený bratislavský festival [fjúžn]. Nadácia Milana Šimečku vytiahne zo zázračného šuflíku celý multikultúrny aj cudzinecký kultúrny svet. Je to super exotický festival, ale aj príležitosť na sebareflexiu pre slovenskú spoločnosť.

Minulý ročník som sa zúčastnila na aktivistickom happeningu pred cudzineckou polícou v najzastrčenejšom úrade v Petržalke. Ráno sa tam rozložili dobrovoľníci s čerstvou kávou, koláčikmi a jablkami s transparentom: Vitajte na Slovensku. Je toto aktivizmus? Áno, lebo každý cudzinec na Slovensku vám môže potvrdiť, že povinná zastávka na cudzineckej polícii vás môže odradiť vôbec začať žiť v tejto krajine.

Pred deviatimi rokmi som sa prvýkrát hlásila na trvalý pobyt a každých pár rokov sa mám hlásiť znova. Na stránke ministerstva vnútra sú len otváracie hodiny pobočky, ale žiadne informácie o tom, aké papiere treba vyplniť, alebo aké údaje úrady potrebujú.

Klikneš na English, no otvorí sa iba prázdna podstránka s textom UNDER CONSTRUCTION, profilová fotka Roberta Kaliňáka a banner s policajtkou s vysielačkou a policajtom s pištoľou v ruke. Človek preto na úrad prichádza nepripravený a tam sa stretáva s ďalšou prekážkou – čaká ho chaotická čakáreň, so stovkami papierov v slovenčine rozvešaných na nástenkách, automatom na lístky, ktorý je iba čiastočne preložený do angličtiny, a radom, v ktorom môžete stráviť štyri až osem hodín. Na stene visí odkaz, že aj tak nie je žiadna záruka, že každého obslúžia.

Keď som prvýkrát prečkala celý deň v čakárni a konečne som sa dostala na rad, stretla som sa s policajtkou, ktorá nevedela po anglicky a strčila mi do rúk veľký formulár, ktorý som mala vyplniť pred ňou (napriek tomu, že som mala na to celý deň čas v čakárni!). Vtedy som zistila, že som si vopred mala kúpiť 16-eurový kolok na pošte, že som potrebovala potvrdenie zo školy či práce, nájomnú zmluvu a pasovú fotku.

Keď som sa minulý rok vrátila obnoviť svoju kartičku, zistila som, že za tých sedem rokov sa zmenilo to, že občania Únie majú inú čakáreň s toaletou a krásnu novú tabuľu s nápisom Aliens police, čo je nesprávny preklad Cudzineckej polície podľa Google Translate. Takýto prístup je veľmi neprofesionálny a robí zlú vizitku krajine, ktorá má ako heslo medzinárodnej kampane slogan Slovakia, best friends forever. Keď sa nad tým celým zamyslím, najsmutnejšie je, ako by aj malé zmeny priniesli veľký pokrok, ale nikomu nenapadne niečo s tým urobiť.

V spolupráci s festivalom [fjúžn] sme pripravili „mestský zásah“ – nápad na zlepšenie Bratislavy s návrhmi, ako zmeniť privítanie cudzincov na Slovensku. Výstava v Starej tržnici trvá do 30 mája.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie