Denník N

O spiacich agentoch jednoduchosti

Demonštrácia Jobbiku v Budapešti v roku 2013. Foto - TASR
Demonštrácia Jobbiku v Budapešti v roku 2013. Foto – TASR

Relativizácia ľudskej dôstojnosti sa vyvinula tak, že jej autori nových voličov nezískali, ale nahnali ich k radikálom.

Autor je teológ

Jobbik dosiahol víťazstvo v doplňujúcich voľbách do národného parlamentu. Francúzsky národný front sa presadzuje vo Francúzsku. Ich nástup a prvé sympatie boli sprevádzané radikalizáciou postojov štandardných konzervatívnych strán.

Ochrana tradičných hodnôt a vlastenecká rétorika boli často sprevádzané odmietaním práv menšín. Národnostných, názorových, sexuálnych. Migranti či imigranti, cudzinci aj legálni prisťahovalci sa stali predmetom debát o sociálnej spravodlivosti a xenofóbia sa prezliekla do šatu strážcu sociálneho systému a sprísňovania imigračných zákonov.

Migrujúci Rómovia a migrujúci Maročania sú postrachom európskych demokratov. Pokusy zapáčiť sa takouto stratégiou voličom vyzerali očami Sarkozyho či Orbána ako dobrá stratégia.

Voliči k nacionalistom

Pravicová relativizácia hodnôt demokracie a ľudskej dôstojnosti v Maďarsku a Francúzsku sa vyvinula tak, že nových voličov sa jej získať nepodarilo. Nečakane sa však mnohí presunuli do radov nacionalistov, ktorí sa k problematike multikultúrnej spoločnosti stavajú jednoznačne odmietavo. Neprijímajú jej výzvy. Chcú sa ich zbaviť. Tvrdšou legislatívou, represiou neprispôsobivých a mobilizáciou negatívnych postojov voči všetkému inému a pre bežného voliča nepochopiteľnému vývoju. A neželateľnému.

Problematické politické zoskupenia využívajú takto otvorenosť demokratického systému a v mene demokracie ako systému sa dostávajú z okraja spoločnosti do jej centra a je dosť možné, že ju budú mať možnosť aj aktívnejšie pretvárať a určovať jej trendy. To, že demokracia je okrem politického systému aj hodnotou európskej civilizácie, je pre tieto politické prúdy len neužitočnou a obťažujúcou informáciou. Kultúra demokracie je pre mentálny svet nedemokratických štruktúr živených rodovou morálkou, predsudkami a exkluzivizmom len dočasným ihriskom pre ich ponuré hry. 

Extrémizmus si u nás dal oddychový čas

Toto nemá byť poplašná správa. Slovensko ešte nie je sužované extrémistami a pravicový extrémizmus má po epizóde z Banskej Bystrice oddychový čas. Je však faktom, že na vzostupe sú nálady a tradičné netolerantné zoskupenia, ktoré si začali veriť po februárovom kontroverznom referende a reštart národnej strany má v programe celkom nezaobalene aj TA3.

Spoločenská akceptovateľnosť radikálnych a iracionálnych postojov sa manifestuje vzostupom verejnej akceptovateľnosti podivných médií, webových stránok a politických dobrodruhov, ktorí vidia východisko z komplexnej situácie dnešného sveta v príklone k Rusku, jeho úcte k tradičným hodnotám a v podpore ich národného lídra. Rádio Lumen promuje Alexeja Komova (radikálny pravoslávny a prokremeľský aktivista – pozn. red.) a Katolícka univerzita, kde v réžii KPMG beží audit, vstupuje do partnerstva s akousi univerzitou v Moskve.

Spravodlivé je azda len to, že politici, ktorí robili tlačovku na námestí osady v Plaveckom Štvrtku, strácajú význam. Akurát sa od ich vystúpenia zotrel rozdiel medzi nimi a tými, ktorých meno nechcem vysloviť. No a vznikla tu nová verzia ZČSSP. Jej predsedom je zakladateľ KDH.

Pohľad do neďalekého Maďarska či vzdialenejšieho Francúzska je možno dobrou príležitosťou pochopiť, že kompromisy s hodnotou demokracie sa nemôžu vyhnúť tomu, aby sa rezignácia na demokratické hodnoty stala s postupujúcim časom procesom, ktorý bude oveľa ťažšie kontrolovateľný ako dnes.

Je výzvou nerezignovať na ľudskú dôstojnosť, rovnosť, právny štát, ľudské práva, slobodu či demokraciu. Zvlášť pod tlakom iracionálneho nadšenia pre svetlo z „východu“ a jednoduchých riešení hybridnej propagandistickej vojny. Ak niekto tak ako Sarkozy či Orbán začne opúšťať hodnoty, ktorým ako demokrat veril, kým to vynášalo, nech počíta s tým, že stratí dôveru slušných ľudí. Zároveň však vyrastie dôvera voči tým, čo boli včera ešte neslušní. Niečo ako Jobbik či Národný front.

Je dobre si túto analógiu pri pohľade na spiacich agentov „jednoduchosti“ všimnúť. Mentálne zdravie voličov nie je dobré vystavovať sarkazmu. Ak demokracii nebudú veriť demokratickí politici, prečo by jej mali veriť voliči?

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie