Denník N

Kováčik žiada disciplinárne potrestať Vasiľa Špirka, ktorý opísal podozrenia voči Kaliňákovi a Počiatkovi

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik žiada za Špirkovu „garden party“ disciplinárny trest.

Vystúpenie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka o vážnych podozreniach z korupcie na najvyšších miestach nemá zostať bez trestu.

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik na Špirka podal návrh na disciplinárne konanie na generálnu prokuratúru. Kováčik to urobil ešte minulý týždeň v stredu. Hovorkyňa Jana Tökölyová povedala, že zatiaľ nebudú hovoriť, aký trest pre Špirka žiadajú ani čoho sa podľa Kováčika dopustil.

„K podrobnostiam, ktoré budú predmetom posudzovania disciplinárnej zodpovednosti prokurátora disciplinárnou komisiou, sa v súčasnosti nebudeme vyjadrovať.“

Keby chcel Kováčik udeliť Špirkovi najnižší možný trest, udelil by mu písomné pokarhanie. Vtedy by sa neobracal na disciplinárnu komisiu. Prokurátor môže žiadať zrážky z platu, preloženie na inú prokuratúru alebo aj najvyšší trest – vylúčenie z prokuratúry.

Vasiľ Špirko hovorí, že sa o návrhu na disciplinárne konanie dozvedel z médií. „Vzhľadom na to, že dnes som absolvoval služobné úkony, z dôvodu ktorých som nebol v práci, a o návrhu na disciplinárne konanie som sa dozvedel z médií, v tomto momente sa k nemu neviem vyjadriť. Vyjadrím sa po tom, čo sa s ním oboznámim,“ reagoval Špirko.

Deň pred protestom

Prípad pridelia disciplinárnej komisii, ktorej pojednávania sú verejné.

Špeciálna prokuratúra informovala o tom, že žiada pre Špirka trest, jeden deň pred veľkým protestom, ktorý bude na Námestí SNP za odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara. Kováčikov odchod z funkcie dlhodobo žiadali organizátori Veľkých protikorupčných pochodov. Kováčik aj pred viac ako rokom povedal, že určite nebude vo funkcii do roku 2021, keď sa mu končí funkčné obdobie. Kedy však odíde, nechce povedať.

Vasiľ Špirko vystúpil pred novinármi pred budovou Úradu špeciálnej prokuratúry tiež deň pred protestom – vo štvrtok 8. marca.

Podľa Čižnára garden party

Deň po tom, v piatok, malo vedenie generálnej prokuratúry tlačovú besedu, kde Špirka za jeho vystúpenie kritizoval Dušan Kováčik aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Ten nazval Špirkovo vystúpenie „garden party“ a kritizoval ho za to, že to neurobil v zasadačke. Vedeniu prokuratúry sa nepáčilo ani to, že to Špirko urobil deň pred protestom.

„Spôsob, akým to povedal, je dosť neštandardný. Keď je taký národný hrdina, tak to mal urobiť hneď, a nie čakať na to, ako dopadne komisia,“ reagoval Čižnár.

„Ak si niekto spraví súkromný brífing, neoznámi to nikomu z nadriadených ani hovorkyni, porušuje príkaz generálneho prokurátora, kde je jednoznačne stanovené, ako sa to robí,“ tvrdil Kováčik.

Špirko vystúpil po tom, ako ho disciplinárna komisia oslobodila spod všetkých obvinení súvisiacich s kauzou daňového podvodníka Ľuboša Vargu.

Podľa Kováčika prokurátori majú zakázané interným predpisom takto vystupovať.

Varga po tom, čo mu hrozil vysoký trest odňatia slobody, pristúpil na dohodu o vine a treste s prokurátorom. Vtedy mu aj porozprával o vážnych podozreniach z ovplyvňovania tendrov na ministerstve vnútra a z korumpovania Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka. Súd následne schválil dohodu o vine a treste a Varga dostal trest 56 mesiacov – v decembri 2017 ho prepustili na slobodu, ale teraz je zase obvinený z daňovej trestnej činnosti.

Deň po tom, čo súd schválil Vargovu dohodu o vine a treste, podal jeho právny zástupca Marek Para na Špirka trestné oznámenie. Obvinil ho, že falšoval zápisnicu o výsluchu Vargu. Prípad riešila Národná protikorupčná jednotka, ktorej šéfoval Róbert Krajmer, ktorého manželka nevie vysvetliť pôvod svojho majetku.

Prokuratúra Špirkovo obvinenie zrušila, ale Krajmerovci ho obvinili aj druhýkrát. Aj druhé obvinenie prokuratúra zrušila, trvalo to však mesiace. Prokurátor vystúpil aj preto, že mal strach o seba a o rodinu, tvrdil, že ho sledovali a pred domom mu postávali čudné autá.

Polícia nakoniec prípad poslala disciplinárnej komisii ako previnenie, ale aj tá Špirka spod všetkých podozrení oslobodila.

„Zistil som, že po viac ako osemnástich rokoch, ktoré som venoval ochrane v záujme tejto spoločnosti, som dospel do stavu pochopenia, že táto spoločnosť a štát mi nevie zabezpečiť  ochranu, respektíve aj zneužil prostriedky proti mne. To len preto, že som spísal zápisnicu o trestnom oznámení a že som sa rozhodol vlastnou činnosťou aj takúto závažnú trestnú činnosť vyšetrovať. Môžete vymeniť vyšetrovateľa, aj tím vyšetrovateľov, môžete zdiskreditovať prokurátora, ale nemožno zničiť pravdu,“ povedal Špirko. Informoval tiež, že na ministra vnútra a vedenie polície podal trestné oznámenie pre podozrenie zo sabotáže. Špirko si myslí, že ho stíhali na Kaliňákovu objednávku.

Čižnár však aj po tom, čo bol Špirko oslobodený, tvrdil, že zápisnica bola s Vargom spísaná „pofidérnym spôsobom“.

Varga vo svojej zápisnici hovoril o tom, že úplatky pre Kaliňáka a Počiatka dohaduje istý Milan a niekto nazývaný Peňaženka.

Kováčik aj Čižnár povedali, že Vargove výpovede a podozrenia sa ďalej vyšetrujú, výsledok však zatiaľ nie je známy.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prokurátor Špirko

Slovensko

Teraz najčítanejšie