Denník N

Matej Sajfa Cifra: Mladí dnes chcú byť za pol roka slávni, mňa si v rádiu prvé štyri roky ani nevšimli

Prezident Andrej Kiska vo videu u moderátora Sajfu. Reprofoto – N
Prezident Andrej Kiska vo videu u moderátora Sajfu. Reprofoto – N

Matej Cifra sa nedohodol s televíziami, a tak prešiel na internet. Mladí ho dnes nepoznajú z rádia, ale z YouTubu, kde má už viac ako 140-tisíc odberateľov.

Matej „Sajfa“ Cifra v rozhovore hovorí aj o tom,

  • prečo si do relácie zavolal Kisku a prečo žartovali o ovracanom lietadle;
  • kedy zavolá Fica a koho určite nepozve;
  • či by moderoval aj politický míting;
  • ako zarábajú slovenskí youtuberi a či sa majú angažovať pred voľbami;
  • a prečo je podľa neho rádio budúcnosť.

 

Ľudia vás poznajú najmä ako moderátora v rádiu. Kedy ste pochopili, že budúcnosťou sú vlogy?

Bol som v situácii, keď som mal pocit, že v rádiu trocha stagnujem, hoci som bol obklopený svojimi kamarátmi, ktorých si vážim a vedia mi povedať, kde mám zabrať. Navyše som zistil, že moje pôsobenie v slovenskom mediálnom priestore je limitované tým, komu sa páčim a komu sa nepáčim. Zvyčajne o tom rozhoduje nejaký generálny alebo programový riaditeľ. Robil som v televízii veľa projektov, ale vždy ma potrebovali zapasovať do takej polohy, v ktorej by som sa páčil šesťdesiatročnej pani, trinásťročnému človeku a aby si aj 35-ročný manažér z Bratislavy povedal, že ten Sajfa je vlastne v pohode. Pôsobilo to na mňa zväzujúco a mal som pocit, že vtedy nie som úplne sám sebou. Preto som hľadal platformu, kde by som taký mohol byť. Na YouTube môže človek robiť, čo chce, ako chce a kedy chce. Ak to, samozrejme, spĺňa nejaké etické kritériá. Zistil som, že tá platforma na Slovensku ostáva nevyužitá pre staršiu cieľovú skupinu, ku ktorej patrím aj ja, a povedal som si, že je to niečo, čo by ma pravdepodobne bavilo.

Vo svojich vlogoch máte rôznych ľudí – od prezidenta Andreja Kisku po Braňa Mojseja. So speváčkou Emmou Drobnou ste sa stretli pár dní po tom, čo v televízii tvrdila, že zem je plochá. Vo videách sa zdá, že so všetkými skvelo vychádzate a k nikomu nie ste kritický. Prečo?

Pretože k ľuďom pristupujem tak, ako chcem, aby pristupovali ku mne. Nehľadám na nich chyby. To, že chcem vychádzať s každým, neznamená, že nemám pevné jadro. Nemám rád, keď niekto hovorí, že je pod jeho úroveň s niekým hovoriť. Ja to nikdy nepoviem. Aj s Braňom Mojsejom sa budem rozprávať o tom, ako chodí objímať stromy alebo ako bojuje s alkoholom. Takisto sa budem s rešpektom baviť s Kiskom a s MMA bojovníkom, ktorý má podľa mnohých vymlátený mozog. Dám im priestor vyniknúť a ukázať, akí sú. To je moje životné nastavenie. Hľadám v ľuďoch to dobré a myslím si, že v každom z nás, i keď veľmi hlboko, niečo dobré musí byť.

Tento rozhovor je súčasťou magazínu Denníka N, ktorý opisuje, ako fungujú médiá. Magazín vďaka podporovateľom zadarmo doručíme do 430 škôl.

 

Úplne v každom?

Stretol som sa s rôznymi ľuďmi. Stretol som sa aj s Piťom (bratislavský mafiánsky boss Juraj Ondrejčák, momentálne vo väzení, pozn. red.) a myslím si, že s ním mám niekde aj fotku, lebo sme sa poznali z mesta. Teraz nehovorím, že je dobrým človekom, ale neodídem z podniku len preto, lebo by tam sedel aj on. A neprestanem chodiť do Steam & Coffee, lebo to vlastnili Kaliňák s Počiatkom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie