Denník N

Miliardový nákup amerických stíhačiek F-16 je na spadnutie, vyhovujú aj Dankovým ľuďom

Lietadlá F-16 pochádzajú ešte zo 70. rokov a v súčasnosti sú zrejme najrozšírenejšími stíhačkami na svete. Vyrába ich firma Lockheed Martin, ktorá ich priebežne inovuje. Vizualizácia – Lockheed
Lietadlá F-16 pochádzajú ešte zo 70. rokov a v súčasnosti sú zrejme najrozšírenejšími stíhačkami na svete. Vyrába ich firma Lockheed Martin, ktorá ich priebežne inovuje. Vizualizácia – Lockheed

Aktualizované 5. .Pokiaľ by sa nominanti SNS rozhodli pre americké stroje F-16, mohli by slobodne predĺžiť prevádzku ruských migov. USA by totiž nové stroje vedeli dodať neskôr než Švédi.

Americký zbrojný gigant Lockheed Martin považoval ešte pred dvoma rokmi Slovensko za nezaujímavé teritórium. Neuspel so svojou ponukou na radary pre protivzdušnú obranu a nevidel ani žiadne šance, ako by u nás mohol predať svoje stíhačky.

Potom však ministerstvo obrany prevzali nominanti predsedu SNS Andreja Danka a naraz vyzerá všetko inak.

Americkí kongresmani majú v najbližších dňoch schvaľovať možnosť predaja stíhačiek F-16 na Slovensko.

Ide o kľúčový predpoklad pre to, aby slovenská a americká vláda mohli podpísať nákup až štrnástich amerických strojov, ktoré by v našej armáde nahradili ruské stroje MiG-29.

„Kongres USA bude v najbližších dňoch na základe požiadavky slovenského ministerstva obrany schvaľovať ponuku na nákup stíhacích lietadiel F-16 pre Slovenskú republiku,“ uviedla hovorkyňa Danka Capáková.

Súčasťou tohto dokumentu, označovaného ako Letter of Offer and Acceptance, má byť aj návrh splátkového kalendára za dodávku lietadiel, ich výzbroj, servis a výcvik personálu.

Možnosť predaja stíhačiek F-16 Slovensku medzitým schválila americká vláda. Podľa agentúry AFP v stredu dala zelenú predaju 14 strojov F-16, náhradných dielov a rakiet vzduch-vzduch za 2,91 miliardy dolárov na Slovensko. Hovorkyňa Capáková uviedla, že táto finančná čiastka je navýšená o približne miliardu eur z dôvodu, aby sa v prípade ďalších potrieb objednávateľa nemusel opätovne realizovať proces schvaľovania.

Budúci týždeň plánujú do Bratislavy priletieť aj manažéri zbrojovky Lockheed, ktorí sa chystajú túto ponuku oficiálne predstaviť aj v médiách.

Američania Slovensku ponúkajú najmodernejšiu verziu stíhačky F-16, ktorú ešte nezačali sériovo vyrábať.

Biznis na spadnutie

Ministerstvo zdôrazňuje, že schválenie ponuky v kongrese ešte neznamená, že Slovensko stíhačky automaticky kúpi. Podľa hovorkyne zostávajú naďalej v hre aj švédske stíhačky JAS 39 Gripen, o ktorých začala rokovať ešte druhá vláda Roberta Fica.

„Po zvážení ponuky – tak z americkej, ako aj švédskej strany – predloží minister obrany Peter Gajdoš to najefektívnejšie riešenie vláde,“ uviedla hovorkyňa. Definitívne rozhodnutie plánuje minister urobiť do konca júna.

Podľa informácií Denníka N sa však už so švédskou ponukou reálne nepočíta. Vyjednávači ministerstva na čele s riaditeľom pre vyzbrojovanie, generálom Danielom Zmekom, ktorého dosadili Dankovi ľudia, vážne rokujú len s Američanmi.

Aj procedúra, ktorá momentálne prebieha vo Washingtone, napovedá, že obchod sa blíži ku koncu. Ide o podobný postup, aký prebiehal aj v roku 2015, keď Slovensko kupovalo vrtuľníky Black Hawk.

Aj vtedy obchod najprv odsúhlasila snemovňa reprezentantov, ktorej výbor musí schváliť každý export amerických zbraní do zahraničia. Než sa tak stalo, celý nákup musel byť predrokovaný medzi slovenskými ministerstvom na jednej strane a zástupcami americkej vlády a amerického výrobcu na druhej strane.

Niekoľko týždňov po schválení v kongrese nechal vtedajší minister obrany Martin Glváč (Smer) podpísať finálnu zmluvu na vrtuľníky za zhruba štvrť miliardy eur.

O stíhačkách F-16 rokoval začiatkom februára s ministrom Petrom Gajdošom aj americký veľvyslanec Adam H. Sterling (vľavo). Foto – MOSR

Americká hra Andreja Danka

Američania pritom ešte donedávna považovali za hotovú vec, že Slovensko si prenajme švédske stíhačky Gripen – podobne ako susedné Česko a Maďarsko.

Ešte krátko pred voľbami 2016 vtedajší minister Glváč tvrdil, že obchod so Švédmi je takmer dohodnutý. Svojmu nástupcovi prenechal návrh rozsiahlej zmluvy, ku ktorej bolo nutné dohodnúť len niektoré „legislatívne a finančné detaily“. „Máme od Švédska ponuku na prenájom letových hodín, ktorá nám vyhovuje,“ hovoril vtedy Glváč.

Zbrojovka Lockheed na Slovensku nevyvíjala žiadne viditeľné marketingové aktivity a obchod so Švédmi sa nesnažili zvrátiť ani americkí diplomati. Z ich pohľadu bolo dôležité, že Slovensko sa zbaví závislosti od ruských stíhačiek, a neriešili, či ich vymení za švédske stíhačky alebo americké lietadlá.

Po voľbách 2016 však nastúpili nominanti Andreja Danka, ktorí k stíhačkám začali pristupovať inak. Podľa informácií Denníka N pravidelne kontaktovali americkú ambasádu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie