Denník N

Gustáv Murín ide do RTVS, bude jedným z autorov relácií o vede a zahraničí

Gustáv Murín. Foto - tasr
Gustáv Murín. Foto – tasr

Spisovateľ a publicista bude externe spolupracovať s verejnoprávnou RTVS.

Aktualizované 6. 4. o 15:35

Spisovateľ a publicista Gustáv Murín bude externe spolupracovať s RTVS. Stane sa jedným z autorov podkladov pre relácie Euroskop a Spektrum na Rádiu Slovensko. Denníku N to potvrdila hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Murín je známy svojimi knihami o slovenskej mafii v 90. rokoch, no býva obviňovaný zo šírenia dezinformácií a hoaxov. RTVS to však neprekáža. „Pán Murín je vedecký pracovník Univerzity Komenského a v rámci spolupráce predpokladáme využiť túto stránku jeho činnosti,“ reagovala hovorkyňa RTVS.

Víkendová relácia Euroskop je o zaujímavostiach z Európy, relácia Spektrum prináša každý pracovný deň novinky zo sveta vedy a techniky.

Informácia o spolupráci Murína s RTVS prichádza v čase, keď odtiaľ musela odísť jedna z najskúsenejších novinárok Oľga Baková.

Všetko dôležité o fungovaní médií a žurnalistike v jednom texte týždenne. Prihláste sa na odber piatkového newslettra MediaBrífing.

Murín v minulosti reláciu Spektrum a jej moderátora Jána Mečiara kritizoval: „Je to typicky americký ‚formát‘, kde sa uprednostňuje zábava, a to až na samú hranicu absurdnosti,“ napísal v novembri 2016 na blogu. „Komerčák nasadený do kožucha Slovenského rozhlasu je vychechtaný – splnil si úlohu a možno za to dostal pravú americkú žuvačku,“ písal s odkazom na to, že moderátor Mečiar je známy aj z komerčnej TV Joj.

Na otázku, ako vidí svoju spoluprácu s Mečiarom, keď ho opakovane verejne kritizuje, odpovedal výpočtom svojich skúseností od stredoškolských čias. „No a teraz si predstavte, že za celé tie desaťročia som o nejakom pánovi Mečiarovi Jánovi nepočul ani slovo? Až keď začal vysielať Spektrum, veľmi to pomohlo mojim študentom masmediálky, keď som im vysvetľoval McLuhanov postulát o ‚infotaimente‘. V rámci neho sa správa mení na zábavu. Ale verte mi, že keď laik robí zábavu z vedy, je to tristné.“

V marci Murín podal trestné oznámenie na organizátorov protestov Za slušné Slovensko, nazval ich „cvičení organizátori prevratov“.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie