Denník N

Na obranu Bélu Bugára

Sklamanie z Bugárovej zrady pripomína, ako málo vie slovenská väčšina o polmiliónovej komunite, s ktorou žije v jednom štáte.

Nestáva sa mi často, že by som obhajoval Bélu Bugára, tak rád využijem príležitosť. Jednu vec treba konštatovať ihneď v úvode: Bugár naozaj nemôže za to, že nikdy nebol tým, za čo ho mnohí považovali alebo za čo ho vydávali. A to isté platí aj o jeho strane Most-Híd.

Teda, presnejšie povedané za to nemôžu iba Béla Bugár a iba jeho strana. Bugárovi sa síce veľmi hodilo, že ho považovali za niečo iné, než čím v skutočnosti bol, a samozrejme to podporoval. Bol to dokonca jeden z pilierov jeho politickej kariéry. Sám by však s vytváraním a udržiavaním nereálneho pozitívneho imidžu nikdy neuspel. Aby to mohlo fungovať, museli mu s tým pomáhať mnohí ďalší, ktorí nesú za Bugárov vzostup a pád tiež svoju zodpovednosť.

Šéf Mosta plnil objednávku časti slovenskej, najmä liberálne zameranej spoločnosti po „slušnom Maďarovi“ a prekonaní slovensko-maďarských sporov. Mohol sa opierať o ochotu časti maďarských intelektuálov na Slovensku v záujme tohto zmierenia všeličo zamlčať a o neochotu či lenivosť veľkej časti slovenských intelektuálov, dokonca politických analytikov a médií zisťovať, ako sa veci majú v skutočnosti.

Súdiac podľa azda najčastejšieho motívu transparentov na poslednej bratislavskej demonštrácii hnutia Za slušné Slovensko, sa Bugár stal v slovenskej politike stelesnením zrady a bezcharakternosti. K tejto úlohe nakročil už tým, že svoju stranu doviedol do koalície so Smerom a s SNS. A že tak urobil po veľmi krátkych rokovaniach vzbudzujúcich dojem, že bol obchod upečený dopredu.

Projekt Most-Híd

Vtedy ho však ešte mnohí bránili, že sa zachoval zodpovedne v snahe zaistiť krajine stabilnú vládu. Argumentácia to bola v princípe správna, povolebná situácia nemala dobré riešenie, stabilná vláda je dôležitá a politika je často o nepopulárnych rozhodnutiach. Len sa nehodila pre tento konkrétny prípad – väčšina lídrov Mosta sa pre koalíciu nerozhodla preto, že im šlo o politickú stabilitu.

Sklamanie z Bugára rástlo úmerne tomu, ako Most prechádzal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Maďarská aliancia

Modrí, Most-Híd

Komentáre

Teraz najčítanejšie