Denník N

Bývalý sused Fica získal pozemky podfukom, ľudia za ne dostali smiešne peniaze

Foto – TASR
Foto – TASR

Slovenský pozemkový fond vydal pozemky kúsok za Bratislavou na základe klamlivého listu. Tvrdí, že s tým nič nemá, no podáva trestné oznámenie.

Podnikateľ a bývalý sused Roberta Fica vďaka podvodu získal lukratívne pozemky neďaleko bratislavského letiska, na ktorých má vzniknúť obrovský sklad a parkovisko s vyše 1100 miestami. Desať hektárov od Slovenského pozemkového fondu skončilo v jeho rukách pomocou klamlivého listu.

Niekdajšia starostka, dnes vicestarostka Ivanky pri Dunaji Magdaléna Holcingerová v liste opisovala pozemky ako poľnohospodárske, hoci v deň jeho vystavenia, 22. mája 2014, obecné zastupiteľstvo na nich povolilo stavať. Na zastupiteľstve bola, dnes vraví, že listom nič neporušila.

„Máme zastupiteľstvo až popoludní alebo večer. Keď niekto niečo ráno žiadal, tak ráno to ešte platilo a už na druhý deň to neplatilo,“ povedala s tým, že si nemôže pamätať, čo podpisovala pred rokom.

Vyžiadala si otázky s tým, že sa pôjde pozrieť do archívu. Popoludní reagovala, že list bol v súlade so zákonom, pretože zmena územného plánu obce bola účinná až 15. dňom po vyvesení na úradnej tabuli, teda 7. júna 2014.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Pozemky pri Ivanke už chystajú na výstavbu. Foto N – Tomáš Benedikovič

Fond sa čuduje až teraz

Slovenský pozemkový fond tvrdí, že za podfuk nemôže a stal sa jeho obeťou. Podľa zákona nesmel desať hektárov pustiť z vlastníctva štátu, pretože už neboli poľnohospodárskou pôdou, ale parcelami určenými na stavanie.

Dve zmluvy týkajúce sa desiatich hektárov podpísali nominanti Smeru – šéfka Fondu Gabriela Matečná a jej zástupca Róbert Poloni 8. júla 2014, takmer dva mesiace po povolení stavať.

Teraz tvrdia, že až po zverejnení informácií v Denníku N a pondelkovom stretnutí s redaktormi sa dozvedeli, že na pôde pri Ivanke sa nebude sadiť, ale stavať. Na stretnutí s Denníkom N sa prevod snažili obhájiť aj listom od starostky Holcingerovej.

„Vzhľadom na informácie prezentované denníkom fond podáva vo veci trestné oznámenie na neznámeho páchateľa z dôvodu podozrenia zo zavedenia pracovníkov fondu pri plnení reštitučných nárokov,“ napísal fond.

Desať hektárov vydal fond Sýkorovým ľuďom, ktorí vystupovali ako zástupcovia reštituentov. Ešte predtým, od leta 2013, Sýkorovi vybavovači získali od fondu ďalších 55 hektárov pôdy v Ivanke pri Dunaji, neďaleko bratislavského letiska.

Celých 65 hektárov obratom skončilo u firmy Logistic Park, za ktorú koná Sýkora. Jej vlastníci sú neznámi, ovláda ju schránka zo Spojených arabských emirátov. 

Pár drobných reštituentom

Vybavovači pred fondom zastupovali okolo 60 reštituentov. Vyplácali im zlomok toho, akú majú pozemky teraz hodnotu. Mnohí dostávali za štvorcový meter okolo štyridsať centov.

Podnikateľ Sýkora sa minulý týždeň odmietol rozprávať o tom, ako sa k pozemkom dostal. Na otázky zaslané mailom doposiaľ nereagoval.

Vicestarostka Holcingerová (nezávislá, predtým KSS) vraví, že nevedela, že list s potvrdením o charaktere pôdy je pre potreby Slovenského pozemkového fondu. Požiadala oň obyvateľka Bernolákova, podľa zistení N tiež robí pre Sýkoru. „Mala som za to, že pôdu od SPF kupujú.“

Minimálne od novembra 2013 Holcingerová vedela, že Logistic Park plánuje na pozemkoch skladovú halu, pretože obecné zastupiteľstvo vtedy dalo pokyn pracovať na zmene územného plánu.

Urobilo tak po žiadosti Logistic Park, ktoré chcelo poľnohospodársku pôdu pri letisku upraviť tak, aby sa na nej dalo stavať. Definitívne to miestni poslanci schválili práve 22. mája 2014, keď Holcingerová podpísala sporný list.

Tvrdí, že so Sýkorom sa prvýkrát stretla vo februári tohto roka, keď prišiel obci prezentovať, aké má firma Logistic Park plány so získanými pozemkami.

Pozemkový fond priznal, že „v rámci zrýchlenia reštitučného konania“ stanoviská obcí o charaktere pozemkov môžu zabezpečiť aj vybavovači, ktorí rešituentov zastupujú. A práve tu vznikol priestor na podfuk, ako ukazuje prípad podnikateľa Sýkoru.

Fond tvrdí, že keď podpisujú zmluvu o vydaní pozemkov, listy z obcí nesmú byť staršie ako jeden rok. Ako riešia, aby nemali staré podklady, neobjasňuje.

Píšu zákon proti vybavovačom

Smer chce teraz meniť zákon o reštitúcii. Zmeny navrhne minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek, ktorý dal v pondelok prevody pozemkov preveriť. Zo zákona vypadne možnosť postúpiť reštitučný nárok tretím osobám, teda vybavovačom. Toto opatrenie pomohlo mnohým developerom a schválil ho Smer po kauze Veľký Slavkov.

Ďalšie opatrenie má zabezpečiť, že pozemok, ktorý v reštitúcii vydajú ako náhradný, sa bude môcť päť rokov od vydania užívať iba na pôvodný účel s výnimkou pozemkov, ktoré budú zastavané stavbami vo verejnom záujme.

Sporné reštitúcie boli podľa Jahnátka v súlade so zákonom. „Pri všetkých 22 zmluvách hlasovali členovia Rady SPF za schválenie, vrátane zástupcov opozície zo strany Most-Híd a SDKÚ.“

Jahnátek nevidí dôvod, aby odstupoval on alebo vedenie fondu. To, že reštituenti nevedeli, aký pozemok sprístupňujú vybavovačom, hoci to zákon vyžaduje, je podľa ministerstva ich chyba, pretože splnomocnili tretie osoby.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie