Denník N

Som Dávid Bondra a porozprávam vám, aké je byť synom slávneho otca

Na univerzite hrával aj Dávid Bondra. Foto N - Peter Kováč
Na univerzite hrával aj Dávid Bondra. Foto N – Peter Kováč

Archívny text, v ktorom Dávid Bondra opisoval svoju hokejovú cestu aj vzťah s otcom Petrom Bondrom.

Mal som pätnásť rokov a mojím snom bolo zahrať si niekedy v NHL, najlepšej hokejovej lige sveta. Prišla ponuka z klubu v OHL, čo je asi najlepšia liga, do ktorej sa v tomto veku môžete dostať. Ontario Hockey League, hrá sa v Kanade, kolíske hokeja.

Dokonca by som aj dostával výplatu, o to viac som tam chcel ísť. Po spoločnej diskusii s rodičmi sme sa rozhodli, že NCAA bude pre mňa lepšia hokejová cesta.

Háčik bol v tom, že len čo by som dostal nejaký plat za hokej, stal by som sa profesionálnym športovcom. A tým pádom by som už nemohol hrať univerzitnú hokejovú ligu NCAA. „Najprv škola, potom hokej,“ hovorili rodičia.

Teraz viem, že mali pravdu. Po spoločnej diskusii s rodičmi sme sa rozhodli, že NCAA bude pre mňa lepšia hokejová cesta, ale vtedy som to nevedel pochopiť. Oni však spravili len to, čo bolo pre mňa najlepšie.

https://www.facebook.com/cervenymichal/videos/10214409768291406/

„V kariére som mal obrovské šťastie, to ty nemusíš mať,“ hovorieval otec, keď vysvetľoval, prečo pre mňa má byť hokej až druhou najväčšou prioritou.

Neviem, či mal šťastie, či mal taký veľký talent alebo to všetko dosiahol tvrdou prácou. Možno z každého niečo.

Do NHL ho draftovali v časoch, keď v Česko-Slovensku o nej ešte veľa nevedeli. Keď sa otec presťahoval do USA, po anglicky vedel len dve slová: pizza coke. Obdivujem ho, že sa na to dal, neviem, ako by som sa ja presadil, dajme tomu, v Japonsku.

„Prvý zápas NHL, ktorý som videl, bol ten, v ktorom som hral,“ spomína. Skrátka, boli to iné časy, v česko-slovenskej telke zápasy NHL nedávali. Bola to len akási zasľúbená liga za morom.

Otcovi sa podarilo naplniť americký sen, stal sa legendou Washingtonu Capitals a v drese Slovenska strelil zlatý gól v Göteborgu 2002. Ja sa volám Dávid Bondra, môj otec je Peter Bondra.

Dávid Bondra (25)

Narodil som sa 26. augusta 1992 v Poprade, no celé detstvo som prežil v Annapolise v USA. Môj otec je Peter Bondra, ktorý dlhé roky hrával za Washington Capitals. Mám dvoch súrodencov, staršiu sestru Petru a mladšieho brata Nicholasa. Štyri roky som pôsobil v univerzitnej hokejovej lige NCAA, posledné dva roky som hral za Poprad.

Na Slovensko sa mi nechcelo

Narodil som sa na Slovensku, keď boli rodičia doma na prázdninách. Už ako trojmesačný som však s našimi odišiel do Ameriky a celý život som tam aj žil, je to môj domov a angličtina môj materinský jazyk. Keď skončím s hokejom, chcem sa vrátiť domov do Marylandu.

Po slovensky som sa učil doma od rodičov a potom cez prázdniny na Slovensku. Doteraz som niekedy lenivý a ak sa ma rodičia niečo opýtajú po slovensky, odpovedám po anglicky. Niekedy to však spravia aj oni.

Už dva roky som však na Slovensku väčšinu roka, moja slovenčina sa zlepšila. Zvyknem sa učiť s mojím osemročným bratrancom. Ja jeho učím angličtinu, on mňa slovenčinu. Niekedy však neviem všetko vyjadriť po slovensky, tak si pomáham angličtinou, bude to tak aj v tomto texte.

Takmer celý život som prežil v Amerike, no narodil som sa na Slovensku, a tak som mal slovenské občianstvo. 23 rokov som bol v zámorí so zelenou kartou ako cudzinec.

Za Slovensko som si zahral vo výberoch do 18 aj do 20 rokov a bolo mojím veľkým snom, aby som si za svoju krajinu zahral znova. Podarilo sa mi to tento rok v prípravných zápasoch vo Švédsku. Skvelé!

Som hrdý na to, odkiaľ pochádzam, kde mám korene. No nie vždy som sem chodil rád. Vždy sme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Športovci píšu

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie