Denník N

Verejné peniaze na výskum homeopatie sú vyhodené peniaze, nie je z nich žiaden osoh

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

Homeopatické lieky bývajú natoľko zriedené, že nemôžu mať žiadne vedľajšie, tobôž nie hlavné účinky. Investovať by sme mali do vývoja antibiotík a vakcín novej generácie, ktoré sú presnejšie cielené, spoľahlivejšie a bezpečnejšie.

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Britská Národná zdravotnícka služba (National Health Service, NHS) od tohto mesiaca prestáva poskytovať verejné financie na homeopatiu.

Toto opatrenie sa najviac dotkne kráľovskej nemocnice The Royal London Hospital for Integrated Medicine, najväčšieho poskytovateľa zdravotníckych služieb z verejných zdrojov.

K uvedenému opatreniu došlo pár mesiacov po oficiálnej výzve Expertnej rady európskych akadémií (EASAC).

Zo strany NHS ide o nepochybne odvážny krok, pretože Británia je veľká aj svojou podporou tejto formy alternatívnej medicíny – medzi jej zástancov patrí veľa celebrít, napríklad David Beckham, politikov, poslancov a dokonca ani princ Charles sa netají svojimi sympatiami k homeopatii.

Hlavným dôvodom zákazu financovania je, že výskum v oblasti homeopatík dlhodobo neposkytuje pacientom spoľahlivé množstvo dôkazov o svojej účinnosti.

Na druhej strane, štandardné liečivá musia prejsť niekoľkoročnou finančne náročnou kontrolou, kým sa dostanú k pacientom. Rozhodnutie NHS preto len nastoľuje spravodlivé podmienky v biomedicínskom výskume.

Preklinické štúdie

Hlavným cieľom vedca v oblasti biomedicíny je vyvinúť liek. Študuje, ako veci v bunkách v zdraví fungujú a v chorobe nefungujú, aby mohol navrhnúť nový lepší liek. Keď sa mu to podarí, nemôže ho hneď len tak odniesť do lekárne a ponúknuť pacientom. Treba najprv otestovať, či je vôbec účinný a či nie je pre človeka nebezpečný.

To sa skúša v prvom rade na izolovaných bunkách – in vitro – a potom – in vivo – na modelových laboratórnych živočíchoch, zväčša myšiach. Volá sa to predklinické štúdie. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Homeopatia

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie