Denník N

Odomkli sme: Zavolali sme si voličov Smeru a počúvali ich názor na krízu. Pre pokoj a stabilitu prehliadnu aj korupciu

Míting Smeru v roku 2016. Foto N - Tomáš Benedikovič
Míting Smeru v roku 2016. Foto N – Tomáš Benedikovič

Denník N zorganizoval anonymnú skupinovú diskusiu s ôsmimi voličmi Smeru. Prinášame vám ich pohľad na udalosti po vražde Jána Kuciaka, masové protesty, Georgea Sorosa, Pellegriniho vládu a stranu Smer.

V jednu chvíľu sa moderátorka v miestnosti s okrúhlym stolom spýta: „Hovorí sa, že všetci politici sú skorumpovaní. Je to pravda?“

Osem ľudí okolo nej nemá ideály. „Povedzme si na rovinu, každý z nás – ak by sme boli v politike a mali by sme tú možnosť – by bol skorumpovateľný. Bohužiaľ, je to v nás,“ zamyslí sa štyridsiatnička.

Ozýva sa súhlas. „Každý má maslo na hlave,“ vraví dôchodca, bývalý vojak a čitateľ časopisu Zem a vek. „Nikto nejde do politiky, aby tam schudobnel. Je prirodzené, že keď si človek môže zarobiť, tak si zarobí. No keď je to s mierou, keď to nikomu nechýba, tak okej. Len nech robia aj niečo pre štát,“ odkazuje politikom najmladšia žena v skupine.

Zaznejú malé výhrady, ale tento názor prevládne. „Samozrejme, že je to nemorálne,“ vysvetľuje pán v strednom veku. „Ale vždy to tu bolo a bude, nikdy neboli veci čisté. Keď máte manšaft, štátnu správu, 150-tisíc bojovníkov, tak jeden človek, predstaviteľ vlády, nemôže nikdy ustriehnuť, aby sa do jeho rezortu nedostal nejaký debil, ktorý tam prišiel, aby získaval osobný prospech.“

Vitajte vo svete voličov, ktorí si nerobia ilúzie o slovenskej realite. Napriek tomu volia Smer, stranu, ktorá s malou prestávkou vládne krajine už 12 rokov. A plánujú ho voliť aj naďalej. Vedia mu totiž veľa vecí odpustiť, predovšetkým v mene pokoja a stability.

Kto kričí a kto dáva balíčky

Denník N si začiatkom apríla v spolupráci

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie