Denník N

Rusko po prvý raz ukázalo fotografiu nového tanku

Nový tank je súčasťou veľkého programu prezbrojenia ruskej armády, ktorý Kremeľ plánuje dokončiť v roku 2020.

Ruské ministerstvo obrany v utorok prvýkrát zverejnilo obrázok nového tanku T-14 Armata, ktorý je už mesiace predmetom špekulácií a dohadov zbrojných expertov.

Tank, ktorého prvých niekoľko exemplárov sa má objaviť na vojenskej prehliadke na Červenom námestí 9. mája, sa objavil na ministerskom webe so zahalenou vežou.

„Tank na platforme Armata je určený na využitie ako základný bojový tank ruských pozemných vojsk so zásadne novými takticko-technickými vlastnosťami a s novým automatickým nabíjaním,“ píše sa na webe ministerstva obrany.

Neoficiálne zábery prenikli na internet už tento rok v marci, keď bola nová zbraň vyfotografovaná na železničnom vozni v obci Alabino pri Moskve.

Armata má stelesňovať novú generáciu obrnených vozidiel, a to údajne aj s novou koncepciou bezposádkovej veže. Posádka totiž má byť chránená v opancierovanej „kapsuli“ uprostred vozidla.

„Tank vyzerá mohutnejšie než T-72 a T-90, čo sa vysvetľuje množstvom noviniek súvisiacich s umiestnením posádky a motora a s požiadavkami, aby z tanku bolo možné vyvinúť aj ťažké bojové vozidlo pechoty a ďalšie modifikácie,“ vyhlásil nedávno zbrojný expert Konstantin Bogdanov.

Nový tank je súčasťou veľkého programu prezbrojenia ruskej armády, ktorý Kremeľ plánuje dokončiť v roku 2020. Bilióny rubľov majú byť uvoľnené na vývoj a nákup nových palebných prostriedkov, bojových lietadiel a lodí aj na budovanie modernej armádnej infraštruktúry a celkovú reformu ruských ozbrojených síl.

Rusko zrejme vojenský rozpočet na budúci rok vzhľadom k hlbokej hospodárskej a finančnej kríze upraví, podľa odborných médií sa však prezbrojenia armády úspory týkať nemajú.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie