Denník N

Novinár Bán na proteste: Farmári mi opakovali to isté – orgány činné v trestnom konaní sú nečinné

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prečítajte si prejav Andreja Bána, ktorý dnes prečítal na Námestí SNP v Bratislave a čítali ho aj v iných slovenských mestách.

Dobrý večer, priatelia,

po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej som išiel na dve dlhšie reportážne cesty na východ. Hľadal som taliansku mafiu a našiel som najmä tú slovenskú. Nehovorím, že Taliani nepáchali trestné činy. Desiatky ľudí na Zemplíne, najmä farmárov, mi však hovorili, že najväčší strach majú z takzvaných „našich ľudí“, z ľudí blízkych strane Smer, ktorí tam ovládli politiku, biznis, ale aj políciu či prokuratúru.

Hlavou korupčno-klientelistického klanového systému na východe sú „naši ľudia“ a jeho výrazným symbolom je ex-poslankyna za Smer pani Ľubica Rošková. Ako som zistil, nárokovala si agrodotácie aj na parkovisko či dokonca letisko.

Avšak pozor, nejde primárne o pár desiatok tisíc eur prípadného subvenčného podvodu. To by bola príliš ľahká korisť. Za oveľa väčší problém považujem to, na čo sa mi sťažovalo množstvo farmárov, obetí tohto systému. Práve ich „naši ľudia“ okradli o pôdu, o dotácie, o úrodu či o iný majetok. Ba dokonca aj o zdravie a niektorí si zo zúfalstva siahli aj na život.

Farmári mi opakovali to isté: orgány činné v trestnom konaní sú nečinné!

Polícia, NAKA a prokuratúra v okresoch Michalovce a Sobrance nezakročili na obranu ich práv. Pýtam sa: ak to funguje v dvoch okresoch takto, ako to funguje inde?

Jediná vláda, ktorú akútne potrebujeme, je vláda zákona. A tú zatiaľ nemáme. Spoločne so skvelým americkým historikom Timothym Snyderom dodávam, že potrebujeme aj funkčné demokratické inštitúcie.

Ďakujem organizátorom pochodov Za slušné Slovensko, že pokračujú vo svojich aktivitách.

Majú pravdu, najakútnejšie sú zmeny v rezorte vnútra. Od nich sa odvíja všetko. Desivé príbehy zo Zemplína ukazujú, že nestačia iba výmeny na vysokých postoch. Všade musia rozhodovať čestní, neskompromitovaní ľudia, iba oni môžu mať našu dôveru. Iba oni môžu vyšetriť aktivity pani Roškovej a iných „grófok“ či „grófov“. Iba oni môžu a musia odhaliť a pomenovať prípadné prepojenia na najvyššie sféry moci v štáte. A vinníkov potrestať.

Toto je ultimatívna úloha vlády Petra Pellegriniho, ktorý sa vyjadril, že praktiky okrádania a bitia nedopustí. Tak teda, pán premiér, uplatnite spoločne s kolegami zásadu padni komu padni! Od Roškovej po Kočnera či Bašternáka a iných!

Video: Desaťtisíce ľudí zúria pri menách Gašpar a Kováčik
autorka: Martina Koník

Mimoriadne aktuálna je naša podpora čestnému prokurátorovi Vasiľovi Špirkovi, ktorého sa opakovane pokúšajú kompromitovať a sankcionovať za to, že sa odhodlane venuje vážnym podozreniam z trestných činov bývalých ministrov Kaliňáka a Počiatka.

Takisto je dnes dôležitá naša podpora novinárov z RTVS, ktorí vystúpili proti praktikám nového vedenia verejnoprávneho média. Profesionálov ako Oľga Baková nemôžu nahradiť konšpirátori a tí, ktorí vykrádajú práce iných. Mám na mysli Gustáva Murína. Slobodné a kritické médiá sú nenahraditeľné – na rozdiel od akejkoľvek vlády.

Na záver, priatelia, dodám, že osobne za jednu z najväčších výziev pre súčasnú opozíciu považujem to, aby už konečne venovala primeranú pozornosť regiónom, nielen Bratislave a zopár väčším mestám. Aby mala pripravených čestných a odborne zdatných ľudí, ktorí budú schopní po voľbách nahradiť „našich ľudí“, od Záhoria po Zemplín.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie