Denník N

Londýn v počte vrážd prekonal New York. Stalo sa z neho nebezpečné mesto?

Londýnska polícia. Ilustračné foto – TASR/AP
Londýnska polícia. Ilustračné foto – TASR/AP

Vo februári a v marci v Londýne zaznamenali viac vrážd ako v New Yorku. Krátkodobé zmeny však nemusia znamenať, že Londýn je nebezpečnejší.

Londýnski policajti boli v stredu večer na obchôdzke, keď narazili na dvadsiatnika, ktorý ich požiadal o pomoc. Policajti si všimli, že má bodné rany a poskytli mu prvú pomoc. Zachrániť sa im ho však nepodarilo, muž zomrel o necelú polhodinu neskôr.

Bol tretím človekom, ktorého v ten deň v Londýne zavraždili a päťdesiatou obeťou vraždy za 94 dní tohto roka.

Udalosti, ktoré sa v Londýne odohrali v stredu, prispeli k diskusii o zlej bezpečnostnej situácii v hlavnom meste. Tá v Británii prebieha už niekoľko dní. Odštartovali ju štatistiky, podľa ktorých Londýn vo februári a v marci prvýkrát v modernej histórii v počte vrážd prekonal New York.

Tínedžeri, nože a vraždy

Londýn aj New York sú veľké, kozmopolitné a turistické mestá, ktoré svojím významom presahujú hranice USA, respektíve Veľkej Británie. Zároveň sú to metropoly dvoch dlhoročných spojencov a najvýznamnejších po anglicky hovoriacich krajín.

New York však má vyššiu kriminalitu a je vnímaný ako nebezpečnejší. The Economist vo svojom rebríčku Londýn z hľadiska osobnej bezpečnosti zaradil na 15. miesto, New York je o desať priečok nižšie.

V posledných dvoch mesiacoch sa však v Londýne stalo viac vrážd ako v New Yorku. Kým v januári ešte newyorská polícia vyšetrovala až 18 vrážd a londýnska 8, vo februári to už bolo 11 a 15 vrážd. V marci počet vrážd oproti predchádzajúcemu mesiacu stúpol v oboch mestách, no v Londýne zaznamenali o jednu vraždu viac (22).

Celkovo je v Londýne tento rok menej vrážd ako v New Yorku, no rozdiel medzi mestami sa v porovnaní s inými rokmi zmenšil. New York je dnes oveľa bezpečnejšie mesto ako v 90. rokoch. V roku 1990 tamojšia polícia zaznamenala 2262 vrážd, minulý rok to bolo 292.

No na rozdiel od amerického mesta, kde od 90. rokov počet vrážd výrazne klesol, sa v Londýne za tri roky zvýšil takmer o 40 percent (aj po odpočítaní obetí teroristických útokov).

Čo nárast spôsobilo? Britskí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie