Denník N

Rusi komédiu o smrti Stalina zakázali, teraz dorazila do našich kín

Foto - CinemArt
Foto – CinemArt

Filmom týždňa je britská novinka Stratili sme Stalina.

Je to typ filmu, ktorý je zaujímavý filmársky aj spoločensky. Slovenský distribútor nemohol načasovať dátum premiéry lepšie. V čase, keď sa debatuje o postoji našej krajiny k vyhosteniu ruských diplomatov z EÚ, film o smrti komunistického diktátora v podstate žiadnu kampaň nepotrebuje.

Za a proti

Príbeh sa začína smrťou Stalina a bojom o moc, ktorý sa okamžite rozpútal medzi najmocnejšími mužmi Sovietskeho zväzu v marci 1953. Zúžil sa na duel obávaného šéfa NKVD Beriju a člena politbyra Chruščova.

Vo filmovej verzii s názvom Stratili sme Stalina je to komédia s nonstop intrigujúcimi a nadávajúcimi postavičkami. Na pozadí príprav veľkolepého pohrebu a pokračujúceho teroru obyvateľstva. Ponúka inú verziu histórie než Radzinského životopis Stalina. Vychádza totiž z úplne inej knihy – z rovnomenného francúzskeho komiksu. Nejde teda o historické nepresnosti, o to do akej miery sú prispôsobené pôvodné udalosti a osoby, ale ako a či niečo takéto dokážete prijať.

Nemci už nakrútili komédiu o Hitlerovi, podľa knihy A je tu zas, kde nacistický vodca ožil v súčasnosti a stal sa televíznou hviezdou. V Rusku ešte čas na rovnaký žáner s rovnakým hrdinom neprišiel. Film Stratili sme Stalina nakrútili Briti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie