Denník N

Nové knihy

Knižka o obyčajnom chlapcovi, ktorý však v skutočnosti nie je celkom obyčajný, a románová obžaloba života z pera autora legendárnej prózy Kuře melancholik tvoria dnešný výber z noviniek.

Vladimír Leksa-Pichanič: Mám radšej Beatles
Perfekt
Prvá kniha s četerským slovníkom, v ktorej je aj gitarová škola. Berco je obyčajný chlapec. Chodí do siedmej triedy na Základnej škole Satinského a zo všetkého má dvojky. Matematiku ho učí Yeti a tak trošku sa mu páči jedna spolužiačka s ryšavými vlasmi. Veľa četuje a hrá počítačové hry. Má rád Beatles a s kamarátmi založil kapelu, v ktorej hrá na elektrickej gitare. Doma má aj zázračné husle, ktoré vedia plniť želania. A rozpráva sa s vrabcami. Skrátka, je to úplne obyčajný chlapec.

Josef K. Šlejhar: Cvrček mého krbu
Akropolis
V najrozsiahlejšej a knižne doteraz nevydanej próze sa Josef K. Šlejhar, známy najmä ako autor novely Kuře melancholik, vyrovnáva so svojím manželstvom i so svetom ako takým. Na ploche vyše 700 strán neobyčajne sugestívnym až živočíšnym jazykom navršuje obrazy spoločných dní, všeobecné úvahy, spomienky, pocity. S takmer stenografickou presnosťou tak zaznamenáva sled udalostí, ktoré predchádzali jeho životnému stroskotaniu. Hnevom i pokorou, hrubosťou i nehou znovu a znovu prináša dôkazy proti vlastnému osudu a pripravuje si záverečnú reč pred veľkou porotou, ktorá sa nikdy nezišla a nezíde.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie