Denník N

Richard Stanke na proteste: Pán Kováčik, Gašpar a vám podobní, hanbite sa

Herec Richard Stanke po vražde Jána Kuciaka vystupoval na protestoch Za slušné Slovensko. Foto – TASR
Herec Richard Stanke po vražde Jána Kuciaka vystupoval na protestoch Za slušné Slovensko. Foto – TASR

Herec Richard Stanke vystúpil na proteste v Bratislave. Obhajoval RTVS a žiadal, aby ľudia mohli opäť veriť v spravodlivosť, čo sa s Gašparom a Kováčikom nedá.

Vláda Petra Pellegriniho získala dôveru presne mesiac potom, ako Slovenskom otriasla správa o smrti novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Mesiac potom, ako sa na nás zo všetkých strán začali valiť informácie o prerastení slovenskej politiky korupciou a organizovaným zločinom.

Tlak verejnosti priniesol zmenu na postoch predsedu vlády a ministra vlády. A na Petra Pellegriniho sa upierali a upierajú zraky celého Slovenska s očakávaním, že začne konečne reálne pracovať na postupnej zmene Slovenska na slušnú krajinu a nebude čakať na úlohy a príkazy svojho predsedu.

Ako však popísať pocity z toho, čo nastalo? Stačilo pár hodín, stačilo si opäť vypočuť konšpiračné hlúposti predsedu Smeru Fica, a bolo viac než jasné, že politický kurz sa nemení. Nik z ministrov, ktorí opakovane čelia korupčným kauzám či zásadným výhradám zo strany odbornej verejnosti, z vlády neodišiel.

Na post ministra vnútra sa presunul minister, ktorý toho predchádzajúceho v kauze Bašternák, obhajoval. Na uvoľnené miesto na ministerstve kultúry bola dosadená osoba, ktorá každým svojím krokom dokazuje svoju nekompetenciu. A Robert Fico sa nám ďalej smeje do tváre a riadi svojich poslušných lokajov.

Video: Desaťtisíce ľudí zúria pri menách Gašpar a Kováčik
autorka: Martina Koník

Od nástupu novej vlády prešlo desať dní a začala sa okamžitá normalizácia. Na jednej strane novinári denne odhaľujú korupčné prepojenia členov vlády či vysokých úradníkov. Na strane druhej sú viac ako trestné oznámenia na vysoko postavených ľudí prešetrovaní ľudia, ktorí tieto skutky oznámili.

Atmosféra strachu, nedôvera v spravodlivosť pokračuje a chobotnica je v bezpečí.

Otázkou dňa však je, či ostanú verejnoprávne médiá naďalej verejnoprávnymi. Vyjadrenia redaktorov RTVS sú silným varovným signálom, že normalizácia začína pomaly ovládať aj Slovenskú televíziu. A preto stojíme za všetkými slušnými a čestnými redaktormi z RTVS.

A stojíme tu dnes preto, aby sme vám pripomenuli, že toto nie je to, čo sme od vás žiadali. Žiadali sme od vás elementárnu slušnosť a rešpekt. A už neveríme, že sa jej od vás dočkáme.

Pod výzvou Žiadame okamžitý kultúrny reparát je dnes podpísaných vyše 2000 osobností kultúry zo všetkých slovenských regiónov. Žiadajú výmenu ministerky kultúry. Nie preto, že by vedenie rezortu kultúry bolo jediným, či najväčším problémom súčasnej vlády, ale preto, že je najjasnejším signálom, že ste zmenu nikdy nemysleli vážne.

Vy ste nepochopili, že udalosti ostatných týždňov ponúkli tejto krajine šancu na reparát. Vy však reparát nechcete. Vám vyhovuje stav, v ktorom sa vzájomne držíte v šachu, a táto krajina a jej občania sú vašimi rukojemníkmi.

My však budeme na reparáte trvať. Nielen my, podpísaní pod výzvou za ten kultúrny reparát, ale všetci, čo dnes stojíme na námestiach, po celom Slovensku. Všetci, ktorí sme za slušné Slovensko.

Nie sme ovce, aby nám stačilo, že nám predhodíte nejakú kosť, a my budeme ticho. Tieto kozmetické úpravy si nechajte pre vaše asistentky, ale nám to nestačí.

Žiadame jasné a viditeľné kroky. Vy ste občanom tejto krajiny vzali vieru v akúkoľvek spravodlivosť a my ju chceme späť.

Pán Kováčik, Gašpar a vám podobní, hanbite sa. Asi vám je jedno, že ľudia na ulici sa pri stretnutí s vami zhnusene odvrátia a odpľujú si, ale to je vec vášho svedomia. S tým sa vysporiadajte vy sami. Ale nám to jedno nie je, a nebude. Budeme sledovať každý váš krok a nedovolíme vám ukradnúť túto krajinu pre takých ľudí, ako ste vy. Chceme žiť na slušnom Slovensku a dúfam a verím, že nám všetkým sa to spoločne podarí.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie