Denník N

Farmár Oravec na proteste: Lovnou zverou som sa stal pred troma rokmi

František Oravec z Gyňova na zhromaždení v Košiciach vysvetlil, že farmári vyšli protestovať preto, že ich ničia mafiánske praktiky organizovaných skupín.

Dobrý večer, vážení priatelia,

moje meno je František Oravec, som súkromne hospodáriaci roľník z obce Gyňov pri Košiciach.

Ďakujem organizátorom dnešného verejného zhromaždenia za možnosť tu dnes vystúpiť a vám za to, že ste opäť prišli podporiť požiadavku a túžbu mladých ľudí a myslím si, že aj väčšiny nás žiť na slušnom Slovensku.

Dúfam, že neurazím nikoho vrátane organizátorov, ale nie som rád, že tu dnes musím stáť. Som veľmi smutný, že dvaja mladí ľudia zomreli.

A poviem pravdu, hanbím sa, že nás a hlavne moju generáciu až takáto strašná udalosť donútila precitnúť a uvedomiť si, v akom štáte žijeme. Až táto udalosť nás vytlačila ísť do ulíc. Hanbím sa za to, že sme dopustili, aby mladí ľudia vo veku mojich detí prišli o život, prišli o život kvôli tomu, že bojovali za to, za čo som napríklad ja v roku 1989 štrngal tu kľúčmi. Toto sme v roku 1989 nechceli. Chceme slušný štát.

Mladí ľudia, ktorí tu ste a všetci vy, ktorí bojujete za spravodlivosť. Dovoľte mi poprosiť vás o prepáčenie. Dúfam, že neurobíte takú chybu ako naša generácia a vytrváte v snahe donútiť mocných správať sa slušne.

Ospravedlňujem sa aj všetkým tým, ktorým sme spôsobili problémy naším traktorovým protestom. Do Košíc prišli farmári, ktorí sú vytláčaní z vlastnej pôdy, ktorí nemajú možnosť hospodáriť na vlastných pozemkoch, prišli, lebo iba takým spôsobom vieme ukázať skutočnosť, že naozaj v tomto štáte sa dajú poberať dotácie bez právneho titulu a že užívajú našu pôdu silné skupiny a finančné skupiny.

Chcem pozdraviť z tohto miesta všetkých farmárov, ktorí prišli na traktoroch a ktorí sú asi 500 metrov od nás a krúžia po dovolenej trase.

Verte, že každý jeden z nás by radšej trávil čas inak. Začala sa sejba. Počas dňa by sme mali byť na poliach a večer oddychovať s rodinami.  Protestovať sme vyšli preto, lebo aj nás ničia mafiánske praktiky organizovaných skupín. Mnohí z nás sme kvôli tomu ako lovná zver. My, mnohí domáci farmári, sme na tom ešte horšie ako lovná zver.

Loviť zver totiž možno len v určitom období roka. Na nás však poľujú finančné  skupiny nepretržite, celé roky.

Viete, kedy sa na každého z nás začala lovecká sezóna? Vtedy, keď sme začali chrániť svoj majetok. Svoje vlastníctvo, ktoré je podľa ústavy chránené.  Poľovať na nás začali organizované skupiny. Zastrašujú nás, snažia sa nás finančne zruinovať, dokonca nás aj bijú.

A čo robí štát? Myslím vládni politici, úradníci, policajti, ktorým sa roky sťažujeme? Nič. Naozaj nič. A to je ten lepší prípad. Lebo neraz aj asistujú organizovaným skupinám, ktoré sa nás snažia zničiť.

Celý život sa venujem tomu čo môj dedo, môj otec, môj strýko, poľnohospodárstvu. Lovnou zverou som sa stal pred troma rokmi. Určitá skupina firiem neoprávnene využívala pôdu, ktorú som mal obrábať ja. Dokonca na ňu poberala aj dotácie.  V roku 2015 som ich vyzval, aby nás nechali na našej pôde podnikať. Odmietli a dokonca chceli, aby som im predal všetku svoju pôdu.

Keď som odmietol, vyštartovali po mne. Snažili sa ma finančne zruinovať, vyhrážali sa a dokonca ma jeden z ich zamestnancov, bývalý elitný policajt a takzvaný kukláč, takmer zmrzačil. Stalo sa to vtedy, keď som na vlastnej pôde kameroval, ako vytrhávajú geodetické body z mojich parciel. Pol roka som bol práceneschopný, trikrát som bol hospitalizovaný v nemocnici a trvalé následky mám doteraz.

S firmami, s ktorými zvádzam svoj boj, som vyhral všetky súdne spory. Tých súdnych sporov bolo 14. Napriek tomu sa stále neviem dovolať spravodlivosti. Skupina firiem poberá dotácie na pôdu, ktorá patrí mne a na ktorú majú exekútorom zakázaný vstup. Je to možné? Dotácie od štátu tieto skupiny dostali aj napriek tomu, že som na to upozorňoval všetky dôležité inštitúcie.  Hanbím sa za to, že platím šiestich právnikov a dvoch odborných poradcov, Ja tri roky nerobím na pôde, túto pôdu, žiaľ, obrábajú zamestnanci a ja sa musím venovať právnikom.

Na to, čo sa mi deje, minimálne dva roky upozorňujem pani ministerku Matečnú, Na tieto skutočnosti som upozornil v rôznych formách aj šéfa Poľnohospodárskej platobnej agentúry pána Kožucha. Čo sa udialo? Nič.

Zároveň skupina firiem, ktorá proti mne bojuje, sa ma snaží kompromitovať a zastrašovať partnerov, s ktorými pracujeme. Najala si súkromnú detektívnu kanceláriu, v ktorej je bývalý vysokopostavený policajt, ktorá proti mne fabrikuje falošné dôkazy a obchádza ľudí, od ktorých máme prenajatú pôdu.

Potom, čo som bol nútený verejne poukazovať na to, čo sa mi deje, sa začali ozývať ďalší farmári. Trápia ich podobné problémy. Sú tu z okolia Košíc aj z ďalších regiónov.

Naše príbehy napísali novinári.

Dovolím si spomenúť niektorých zbitých farmárov, ktorí majú trvalé následky dodnes: Dr. Béreš Juraj z Michaloviec, Mičko Marián, Tibava, Fedič Vladimír, Ruský Hrabovec, Cenker Ján, Lastomír a iní. Na týchto farmárov nasadili pendreky, bojové psy a utrpeli ťažké úrazy pri bitke o svoje polia.

Preto sme dnes spolu vyrazili na traktoroch. A budeme pokračovať.  Onedlho pôjdeme s traktormi do Bratislavy. Budeme obchádzať regióny, rozprávať sa s miestnymi farmármi, ktorí majú podobné problémy. Zverejníme ich príbehy. Priberieme do kolóny ďalšie a ďalšie traktory z rôznych kútov Slovenska.

V Bratislave  sa budeme chcieť rozprávať s tými, ktorí naše trápenia doteraz ignorovali. Predostrieme im svoje požiadavky a navrhneme riešenia. Napríklad to, aby pôdu mohol obrábať a brať na ňu pomoc od štátu len ten, kto ju vlastní, alebo má na ňu nájomnú zmluvu.

Z dôvodu, že naše trestné oznámenia, ktoré sme podávali na polícii a boli veľmi rýchlo odmietnuté či prerušené, požadujeme zriadiť nezávislý vyšetrovací orgán, ktorý budú tvoriť špecialisti z rôznych oblastí, ktorý preskúma prípady utláčaných farmárov. Potrestá vinníkov a navrhne riešenia na predchádzanie problémov, ktoré nás trápia.

Farmári, aj my sa prestaňme báť. Bojujme ďalej.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Dobytkár

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie