Denník N

Novinárka Petková na proteste: Policajti sú frustrovaní, že nemôžu robiť nezávisle svoju robotu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Investigatívna novinárka Trendu Zuzana Petková v prejave opísala, ako končia odhalené kauzy.

Pred dvoma rokmi som napísala článok o kauze DPH, v ktorej mali byť namočené špičky Smeru-SD. Hlavný obvinený, ktorý sa rozhodol svedčiť, spomínal Roba a Strapatého. Polícia mi do dnešného dňa neodpovedala na otázku, ako naložila s podozreniami, ktoré sa týkali bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Okrem obvineného o ňom v podobnom duchu vypovedala aj ďalšia svedkyňa v celkom inom konaní. Namiesto toho si mňa a kolegyňu predvolala vtedy NAKA. Elitná zložka polície, ktorá bola zriadená na boj s mafiou a najhoršou kriminalitou, vyšetrovala, či sme sa nedopustili trestného činu ohovárania ministra.

A takto to dopadlo takmer so všetkými politickými kauzami, ktorým sa investigatívni novinári za posledných dvadsať rokov venovali. Skončili v šuplíku, prípadne polícia vyšetrovala tých, ktorí pravdu chceli vyniesť na svetlo. Či už išlo o hlas podobný Ficovi, emisie, ale aj mnohé ďalšie. Výnimkou je akurát nástenkový tender. Odniesli si ho Slotove biele kone, keď už nebol v parlamente.

Video: Desaťtisíce ľudí zúria pri menách Gašpar a Kováčik
autorka: Martina Koník

Nielen beztrestnosť mocných, ale aj bežná skúsenosť občanov s našou políciou spôsobila, že patríme medzi krajiny s najvyššou mierou nedôvery v políciu. Ľudia vedia, že keď sa so žiadosťou o ochranu obrátia na štát, štátne orgány často chránia páchateľov. Tak tomu bolo aj v prípade farmárov na východe Slovenska, ktorí sa snažili postaviť agrárnej mafii.

Posledné týždne som spolu s Nadáciou Zastavme korupciu strávila hodiny rozhovormi s policajtmi. Chceli sme zistiť, aké pomery panujú v policajnom zbore. Je v ňom stále väčšina policajtov, ktorí išli do polície s ideálmi. A sú frustrovaní, že nemôžu robiť nezávisle svoju robotu. Veď od mnohých máme práve my, novinári, tipy.

Podobne je to aj na prokuratúre. Keď ma včera oslovili organizátori, či nevystúpim na proteste, váhala som. Nerada vystupujem pred davom. Ale práve v tej chvíli vyšla správa o tom, že špeciálny prokurátor Dušan Kováčik chce potrestať prokurátora Vasiľa Špirka za vystúpenie pred novinármi. Pre to, že im porozprával o prípade, v ktorom svedok vypovedal o korupcii na ministerstve vnútra. Spomenula som si na svoju skúsenosť s NAKA pred dvomi rokmi. Správanie Dušana Kováčika ma nahnevalo. A nakoplo. Nedovoľme neslušným ľuďom voziť sa po tých slušných. Máme na to, žiť v slušnej krajine.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie